de madammen
Zo maak je tongschar met witloof en een biersausje
In de keuken
do 28 okt. - 7:01
De tongschar
3 goede redenen om deze maand nog even bij de visboer binnen te springen en een tongschar te gaan halen:
1. Tongschar is bijzonder lekker.
2. Tongschar is goedkoper dan de tongen.
3. Tongschar bevat zéér weinig calorieën: maar 78 kalorieën voor 100g (probeer maar eens een klein potje fruityoghurt te vinden met minder calorieën dan 100 g tongschar!).
Nog niet genoeg redenen? Duurzaamheid, milieu, ... zegt je dat iets? Tongschar is een visje van bij ons en per jaar brengen onze vissers ongeveer duizend ton binnen. Wat is nu het verschil tussen een tongschar en een noordzeetong? Wel: het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is.
Alle tongbereidingen zijn mogelijk. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbel filets (1 visfilet per kant) verkocht. Tongschar laat zich bakken, pocheren, stomen en frituren. Knip de buitenste graatjes weg met een schaar, dan neemt de vis heel wat minder plaats in tijdens het bakken of koken. Tongschar houdt van smeuïge, romige sausjes.
Tongschar met witloof en biersausje
Wat heb je nodig?
-
8 tongscharfilets
-
8 stronkjes witloof uit volle grond
-
2 sjalotten
-
20 cl witbier
-
10 cl room
-
2 klontjes boter
-
peper en zout.
Aan de slag!
Stoof het witloof gaar in een pot in een klontje boter en een bodempje water. Zout. Stooftijd: 30 minuten.
Boter een ovenschotel in. Bestrooi de bodem met fijn gehakte sjalot. Plooi de gepeperde en gezouten visfilets toe met de blinkende kant naar binnen. Leg ze op de sjalot. Overgiet met wit bier. Schuif 10 minuten in de voorverwarmde oven van 180°C.
Schep de filets met een spatel uit de schotel en houd ze warm. Giet het stoofvocht over in een sauspan, voeg het stoofvocht van het witloof toe en laat 1/3 inkoken. Voeg de room toe en laat nog eens 1/3 inkoken.
Lepel saus op het bord. Schik het witloof en de tongscharfilet erop en serveer eventueel met natuuraardappelen.
(bron : www.visinfo.be)