Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spinazie in sla of brood. Smakelijk!

wo 18 nov. - 7:43

Spinazie is zo’n groente waar je van moet houden. Ben je er zelf niet zo zot van? Probeer deze recepten!
Spinazie is zo’n groente waar je van moet houden. Als jij of je kinderen er een hekel aan hebben, moet je misschien eens proberen om spinazie op een andere manier klaar te maken.
Fatima Marzouki van restaurant “El Warda” in Antwerpen heeft een paar interessante tips. In de Marokkaanse keuken vind je spinazie in een salade : bakkoula. Fatima zelf verwerkt spinazie ook in…brood !

Bakkoula (spinaziesalade)

Ingrediënten
  • teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 250 gram spinazie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel citroenpulp van gekonfijte citroen
  • 1 theelepel peper
  • snuifje zout
  • handvol koriander en fijngesneden peterselie
  • groene olijven als garnituur
  • eventueel reepjes van een kwart citroen
Bereidingswijze
  • Snij de knoflook fijn.
  • Snij de spinazie in stukken (niet te fijn).
  • Doe de olie in een pan of een tajine.
  • Voeg knoflook, komijnpoeder, paprikapoeder, gekonfijte citroenpulp, peper en zout toe en meng goed door elkaar.
  • Gebruik niet te veel zout in het begin. Je kan eventueel later nog zout toevoegen.
  • Zodra de geuren vrijkomen, voeg je de koriander en peterselie toe.
  • Meng de kruiden goed door elkaar en voeg dan de spinazie er voorzichtig roerend aan toe, tot de geoliede kruiden door de spinazie zijn opgenomen.
  • Laat het geheel 10 tot 15 minuten op een laag vuurtje zachtjes koken zonder deksel op de pan, zodat het vocht grotendeels verdampt.
  • Schep de spinazie op kleine bordjes of laat in de tajine.
  • Garneer met enkele olijven en eventueel de schil van gekonfijte citroen.

Spinaziebrood

Ingrediënten (voor twee broden)
  • 1 kg bloem naar keuze (plus extra om te bestuiven)
  • 20 gram verse gist
  • Zout
  • 2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
  • 1 losgeklopt ei
  • 4 eetlepels witte sesamzaadjes
  • 250gram spinazie
Bereidingswijze
  • Doe de bloem in een grote, lage schaal.
  • Maak een kuiltje in het midden en doe daar de gist in.
  • Giet wat lauwwarm water op de gist en roer die los.
  • Strooi ongeveer 1 eetlepel zout over de bloem, maar zorg ervoor dat er geen zout bij de gist komt want dit verstoort het gistproces.
  • Sprenkel de olie erover.
  • Meng de bloem vervolgens beetje bij beetje door het gistmengsel.
  • Voeg al knedend ongeveer 650ml lauwwarm water toe.
  • Voeg de spinazie toe.
  • Kneed in ongeveer 20 minuten tot een soepel en zacht deeg.
  • erdeel het deeg in 2 porties en laat afgedekt (onder een dubbelgevouwen tafellaken of theedoek) op een tochtvrije, warme plek rijzen. Dit duurt minstens anderhalf uur.
  • Leg een portie gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk het met bebloemde handen plat tot een rond brood van ongeveer 3 cm dik.
  • Herhaal met de tweede portie deeg.
  • Laat de broden afgedekt nogmaals ongeveer 30 minuten op een tochtvrije, warme plek rusten en licht rijzen.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C.
  • Prik met je vinger een stoomgaatje in het midden van de broden, als een soort naveltje.
  • Prik er ook enkele keren met een vork in.
  • Je kan eventueel extra smaken bijvoegen: een fijngehakte sjalot en enkele knoflookteentjes.
  • Bestrijk met een losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaad.
  • Bak ze één voor één in ongeveer 25 min in de hete oven goudbruin.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet