Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smaaktest: erwtjes in blik

smaaktest

di 7 mrt. - 8:30

Lekker en lekker màkkelijk, zo’n blik of bokaal erwtjes. Maar is het wel normaal dat er soms schuim op staat?
open blik met erwtjes

Je moet al moeite doen om in de supermarkten gewone erwten in blik of bokaal te vinden, ze zijn allemaal ‘zeer fijn’ of ‘extra fijn’. De inspecteur kocht vijf verpakkingen voor een blinde smaaktest.

Top 5

  1. Bonduelle (blik) – 4,96 euro/kg
  2. Hak (glas) - 6,22 euro/kg
  3. King’s Crown (blik - Aldi) – 1,75 euro/kg
  4. Carrefour (glas - huismerk) – 3,87 €/kilo
  5. Everyday (blik - Colruyt) – 1,74 euro/kg

En ja hoor: suiker!

Dr. Annick Verween ontdekte waarom sommige merken beter scoren dan de rest.

  • De hele top 3 (Bonduelle, Hak en Aldi) vermeldt suiker in de ingrediëntenlijst. Die is er dus effectief aan toegevoegd.
  • Het valt gelukkig nog wel mee: iets minder dan een klontje per 100 gram.
  • Voor de rest is het wel een behoorlijk eerlijk product. Bonduelle en Kings’Crown doen er ‘natuurlijk aroma’ bij, maar voor de rest zitten er geen additieven in zo’n blik of pot: enkel erwten, water, suiker en zout.

Vers gezonder?

Vroeger was het zo dat verse erwten gezonder waren, maar vandaag gaat dat niet meer op.

  • De erwten worden weliswaar behandeld en verpakt, maar dat gebeurt meteen nadat ze van het veld komen.
  • Bovendien gebeurt de verwerking ook heel efficiënt, wat goed is voor de voedingswaarde, vitaminen en mineralen.
  • Het zou kunnen dat erwten uit blik of bokaal beter scoren dan ‘verse’ erwten die vervoerd worden, een tijdje in de winkel liggen en die je thuis misschien niet optimaal bewaart.
  • De erwten worden wel geblancheerd en uiteraard gaan er bij die verhitting wel wat voedingsstoffen verloren.
  • Het voordeel van die verhitting is wel dat er geen bewaarmiddelen meer bij moeten.

Schuim

Ook al gemerkt dat er soms schuim op het blik (of de bokaal) staat als je het deksel eraf haalt?

Ook dat heeft te makenm et dat blancheren. Erwten zijn rijk aan eiwitten. Als ze verhit worden komen die eiwitten voor een deel vrij. Die zorgen dan voor een laagje schuim op het water.

Het ziet er niet altijd zo smakelijk uit, maar er is  niks mis mee. Het smaakt hoogstens een beetje bitter, maar als je de ertwten spoelt is dat verholpen.

Erwtjes zijn trouwens echt gezond. Ze bevatten een beetje meer calorieën dan andere groenten, maar ze zijn ook heel rijk aan vezels.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet