Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Gentse wereldprimeur viert 50ste verjaardag

wo 14 nov. - 11:29

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat een Gents team onder leiding van dokter Fritz Derom een geslaagde longtransplantatie uitvoerde op een patiënt. Een wereldprimeur, omdat er voor de eerste keer een "langdurige overleving" op volgde.
© Aloïs Vereecken beleefde een geslaagde longtransplantatie. Collectie Universiteitsarchief Gent

In de jaren '50 en '60 beleefde de medische wereld verschillende wereldprimeurs. Het ging onder meer om lever-, hart en niertransplantaties, maar een longtransplantatie was tot november 1968 nooit succesvol uitgevoerd. Als het al lukte, dan overleden de patiënten vrij kort na de ingreep. Tot 14 november 1968, want dat heeft het transplantatieteam van Fritz Derom aan het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) een wereldprimeur gerealiseerd. "De dienst Heelkunde van de Gentse faculteit Geneeskunde is er in amper een decennium in geslaagd tot de wereldtop te behoren wat transplantaties betreft", zegt UGent daarover.

De Genste faculteit Geneeskunde heeft zich in amper een decennium bij de wereldtop geschaard voor transplantaties.

— Universiteit Gent

Patiënt Aloïs Vereecken leed aan een ongeneeslijke longziekte en was er slecht aan toe. Chirurg Fritz Derom opereerde de man met succes, want in tegenstelling tot andere patiënten, bleef  Aloïs wél nog een tijd in leven. Uiteindelijk zal hij 10 maanden later toch sterven, wellicht door chronische afstotingsverschijnselen. Maar dr. Fritz Derom, die intussen 91 is, is daar niet zeker van. "Er zijn stukken van de long naar Amerika gestuurd voor inspectie: de ene zei "Ja, er is sprake van afstoting", de andere vond van niet", zegt Derom daarover in het wetenschapsmagazine Eos.

Wereldberoemd, maar niet bij ons

De geslaagde longtransplantatie mag dan wel een wereldprimeur geweest zijn, in eigen land kreeg Derom relatief weinig weerklank. "Maar voor mij was het wel een ideaal visitekaartje in Amerika. Daar kreeg ik staande ovaties. En de eerste keer dat ik opnieuw lesgaf na de operatie, was er ook flink applaus van mijn studenten", aldus Derom (foto) in Eos.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet