Zo gevaarlijk is de Noordzee: "Om de 2 à 3 dagen moeten wij uitrukken om iemand te redden"

donderdag 29 oktober 2020 - 15:09
Photo by Tim Marshall on Unsplash
Een gezin van 5 is verdronken in de Noordzee, toen ze de oversteek waagden naar Engeland met een rubberen bootje. Twee jonge ouders met drie kindjes. De oudste 9 jaar, de jongste amper 1 jaar oud. Siska Schoeters belde met Johan Rycx, duiker bij het 40ste Smaldeel die er bij was, toen ze het gezin probeerden te redden met hun helikopter.

Hoe gevaarlijk is die Noordzee eigenlijk?

"De Noordzee is een zeer gevaarlijke zee", zegt duiker Johan Rycx. "De temperatuur van het water is nu amper 13°C en heel vaak is het koude water de hoofdoorzaak de problemen. Daarbij komen ook nog andere gevaarlijke factoren, zoals de sterke stroming, de wind en ook de verraderlijke stand van de zee, eb of vloed. Dit alles maakt onze Noordzee zo gevaarlijk dat we gemiddeld 100 tot 120 keer per jaar moeten uitrukken voor mensen die in de problemen komen, wat ongeveer neerkomt op 1 keer om de twee tot drie dagen", gaat duiker Johan verder.

Er zijn plaatsen in de Noordzee waar er stroming is tot 35 km/u

Reddingsduiker op NH90 helikopter Johan Rycx

Noordzee vs. Middellandse Zee 

"Het verschil met de Middellandse Zee is eerst en vooral de temperatuur van water. Als je zonder beschermende kledij en voorbereidingen in water van 13°C komt, is dat vaak catastrofaal. In de Middellandse Zee is het water iets warmer, maar zelfs in water van nu 20°C geraak je uiteindelijk onderkoeld", volgens duiker Johan. "De Noordzee is wel zeer onderhevig aan stromingen. Er zijn plaatsen in de Noordzee waar er stroming is tot 35 km/u, daar kan je nooit tegenop zwemmen." 

Snel ter plaatse

"Als je in het midden van de Noordzee in de problemen komt en ons kan bereiken, dan krijgen wij een scrambel. Het duurt dan zo'n 5 minuten voordat we kunnen opstijgen met onze NH90 helikopter. Eenmaal we in de lucht hangen, kunnen we op zo'n 10 minuten tijd ter plaatse zijn. Onze helikopter vliegt aan zo'n 300 km/u", zegt duiker Johan.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!