Opgelet! Er zijn weer valse incassobureaus actief

vrijdag 30 oktober 2020 - 15:57
Mohammed Hassan via Pixabaay
Heb jij een bericht gekregen van een incassobureau zonder dat je weet waarvoor? Dan gaat het waarschijnlijk om oplichters. De Economische Inspectie wordt de laatste maand overstelpt door meldingen over frauduleuze incassobureaus.

De Economische Inspectie ontvangt de laatste tijd heel wat meldingen van consumenten die telefonisch of via e-mail benaderd worden door valse incassobureaus. Volgens het bericht heb je nog een openstaande schuld die dringend betaald moet worden. Vaak krijg je maar enkele dagen de tijd, anders wordt je inboedel in beslag genomen.

De oplichters gaan vaak heel drastisch te werk. Slachtoffers krijgen verschillende telefoontjes of e-mails op zeer korte tijd. Wanneer je meer verduidelijking vraagt over de openstaande schuld, krijg je slechts een heel vaag antwoord. De oplichters gebruiken ook vaak de naam van een niet-bestaand incassobureau of ze misbruiken zelfs de naam en het logo van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders.

Wat kan je doen als je gecontacteerd wordt?

  • Kijk of je het bedrijf kent en of je effectief een onbetaalde schuld hebt door de originele factuur op te vragen. 
     
  • Een incassobureau moet altijd verplicht ingeschreven zijn bij de FOD Economie voordat zij hun activiteiten mogen uitvoeren. Ga hier na of het incassobureau ingeschreven is. 
     
  • Geef nooit je persoonlijke gegevens door, zoals een kopie van je identiteitskaart of je persoonlijke bankgegevens. Heb je dat toch gedaan? Vraag dan een nieuw identiteitsdocument aan bij je gemeente of bel Card Stop op 070 344 344, als je je bankgegevens hebt doorgegeven.
  • Weet dat een inbeslagname alleen via een deurwaarder en niet via een incassobureau kan gebeuren.

Toch betaald?

  • Licht jouw bank zo snel mogelijk in.
  • Doe aangifte bij de lokale politie.

Trap niet in de val

De FOD Economie startte begin september een campagne om mensen te waarschuwen voor dit soort oplichters. Via de website 'Trap niet in de val' vind je meer info.

Sinds de start van de campagne werd een duidelijke stijging in het aantal meldingen vastgesteld. Over valse incassobureaus kwamen maar liefst 330 meldingen binnen op een kleine maand tijd.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!