Een flan van spinazie
ma 23 mrt. - 10:30
Jeroen pakt vandaag uit met een 'chic' vegetarisch voorgerecht.
Jeroen pakt vandaag uit met een chic vegetarisch voorgerecht. Spinazie in een flan, je ziet het niet elke dag. En daarbij Belgische schapenkaas. Moet heerlijk zijn!
INGREDIENTEN
Voor de flans:
- 280 g spinazie
- een teen look
- 7 eieren (5 hele, 2 dooiers)
- 5 dl melk
- nootmuskaar
- peper & zout
Voor de croutons:
- 3 dikke sneden (bruin) brood
- een klont boter
Voor de sla
- Belgische schapenkaas
- een handvol kervelblaadjes
- een handvol peterselieblaadjes
BEREIDING
- Spinazie schoonmaken
- Verwarm de oven voor tot 150°C.
- Meet de melk af, giet de helft ervan in een pot en breng ze tot tegen het kookpunt op een matig vuur.
- Doe de spinazie in de warme melk en gaar ze in ongeveer 3 minuten . Pel tussendoor de look, snij de teen fijn en doe de stukjes in de pot met melk en spinazie. Roer af en toe.
- Schenk het mengel van melk en spinazie in de blender en mix beide grondig. Hoe fijner hoe beter.
- Giet het frisgroene mengsel door een ruime zeef.
- Breek de eieren en verzamel de dooiers in de andere helft van de melk.
- Schenk nu de koude melk met eieren en de gezeefde spinaziemelk in de blender en mix opnieuw. Proef en kruid het flan mengsel met versgemalen peper, zout en wat nootmuskaat.
- Plaats de potjes in een schaal en vul ze voor 2/3 met het flanmengsel. Schenk water in de schaal en plaatsde flans in de oven van 150°C, gedurende 45 minuten.
- Laat de flans wat afkoelen.
- Snij enkele dikke boterhammen van het brood. Snij de korstjes eraf en verdeel het broodkruim in gelijke blokjes van een kleine centimeter breed.
- Smelt de klont boter in een hete braadpan en bak de korstjes zacht krokant.Blijf in de buurt en schud de brokjes regelmatig op. Laat de croutons uitlekken en afkoelen op een vel keukenpapier. (Bij het afkoelen worden de blokjes pas echt krokant.)
- Snij de schapenkaas in kleine blokjes.
- Spoel de kruiden schoon. Pluk de kervel- en peterselieblaadjes los.
- Spoel het groen in ijskoud water voor een extra fris effect.
- Werk het uitgelekte groen af met enkele druppels fijne olijfolie, balsamico, een snuifje zout en wat versgemalen peper.