Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe combineer je correct voeding en medicatie?

ma 8 okt. - 9:48

We moeten allemaal wel eens een pilletje slikken of een antibioticakuur innemen. Maar combineren we die medicatie best met voeding, of beter niet? En zijn er zaken die we beter niet eten als we een bepaalde medicijn innemen?

Voor, tijdens of na het eten?

Medicatie en voeding combineren heeft meestal geen of weinig invloed, maar er zijn uitzonderingen. Daarom dat je op bepaalde bijsluiters nadrukkelijk ziet staan 'bij de maaltijd', 'voor de maaltijd' of 'op een nuchtere maag'. Er zijn namelijk geneesmiddelen die vanwege hun werkingsmechanisme moeten gecombineerd worden met voeding. Of net niet!

Het is trouwens je arts, maar zeker ook je apotheker, die je de nodige informatie hierover zal geven.

Bepaalde geneesmiddelen zullen een betere opname hebben in de bloedbaan als je ze combineert met voedsel, én een betere werking dus. Zoals medicamenten voor diabetes bijvoorbeeld.

Andere geneesmiddelen neem je dan weer beter op een nuchtere maag, dus niet in combinatie met voedsel. Een gekend voorbeeld hier is de pijnstiller Paracetamol (een vaak gebruikte naam is Dafalgan) die niet wordt opgenomen via de maag maar via de dunne darm. Met een lege maag zal hij dus sneller in je dunne darm terechtkomen en zal het effect groter zijn.

Als je medicatie gebruikt die je chronisch inneemt (dus dagelijks 1 tablet zodat er een constante werking is) neem je dat best iedere dag op hetzelfde moment in, wat de therapietrouw bevordert.

Goed om te weten

  • Melkproducten: op sommige medicatie vind je de boodschap 'niet combineren' met melkproducten en dat is omdat sommige geneesmiddelen complexvorming aangaan met melk. Het calcium in die producten zorgt er namelijk voor dat de actieve stoffen minder zullen worden opgenomen en het geneesmiddel dus minder effect zal hebben. Het kan zelfs met meer dan de helft afnemen.
     
  • Pompelmoessap kan zorgen voor het omgekeerde dan de melkproducten, namelijk voor een te groot effect van de medicatie zorgen en mogelijk daardoor zelfs intoxicatie. De oorzaak daarvan is het sap in combinatie met bepaalde enzymen in onze lever en darmwand.
     
  • Citrusvruchten (citroen, sinaasappel, pompelmoes, ...) zijn te mijden als men ontstekingsremmers of aspirine neemt. Ze vergroten de kans op maagzuur.
     
  • Voeding die rijk is aan vitamine K vermindert de werking van bloedverdunners. Kool, broccoli, spinazie, avocado, peterselie, kropsla zijn onder meer voedingsmiddelen die veel vitamine K bevatten en waarmee mensen die bloedverdunners nemen matig moeten zijn. Die zijn daardoor minder doeltreffend en er is ook een groter risico op trombose.
     
  • Bepaalde geneesmiddelen bevatten stoffen die op UV-licht reageren. Die stoffen kunnen allergieên opwekken of zelfs toxisch werken. Die omvorming van de geneesmiddelen bij blootstelling aan de zon kan een lichtgevoeligheid veroorzaken waardoor er rode plekken, blaasjes of zelfs puistjes ontstaan, maar ook jeuk en pigmentproblemen. Op geneesmiddelen die lichtgevoeligheid veroorzaken, staat een tekening met een zonnetje.
     
  • Een gevaarlijke cocktail is alcohol en een slaapmiddel. Allebei onderdrukken ze de ademhaling tijdens de slaap, bij extreme hoeveelheden soms zelfs met de dood tot gevolg.
     
  • Ook met zware pijnstillers is het opletten geblazen. Het gaat dan over de zogenoemde opioïden, die van opium zijn afgeleid. Codeïne is een vrij lichte opioïde, maar in combinatie met morfine bijvoorbeeld is alcohol echt uit den boze. Met de auto of de motor rijden is dan levensgevaarlijk.

Lees verder onder de foto.

Ook voedingssupplementen kunnen invloed hebben 

Het zijn niet alleen geneesmiddelen waar je mee uit moet kijken, ook allerlei voedingsmiddelen en supplementen kunnen de werking van medicijnen beïnvloeden. Sint-janskruid bijvoorbeeld wordt gebruikt bij milde stemmingsstoornissen. 

Maar in Sint-janskruid zit hypericine, een stof die invloed heeft op de afbraak van bepaalde geneesmiddelen, zoals orale contraceptiva. Dus naast antibiotica is ook Sint-janskruid geen goed idee voor vrouwen die de pil nemen.

Sommige voedingssupplementen gaan ook medicatie tegen kanker minder goed doen werken. 

Nog een voorbeeld: ijzerpillen én medicatie voor de schildklier gaan elkaar tegenwerken. concreet: de medicatie gaat niet meer werken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet