Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hou je tuin pesticidevrij!

do 2 jun. - 9:00

Wim Lybaert geeft een voorproefje van hoe je beter en ecologischer kan tuinieren. Herbekijk ook de video van vanmorgen.
Als je je bloemen en planten niet af en toe eens bespuit met pesticiden, is de kans groot dat je binnen de kortste keren geen bloemen of planten meer hebt. Maar het kan ook anders
Op 4 en 5 juni organiseert Velt de ecotuindagen en deze editie gaat over – je raadt het al – pesticidevrij tuinieren. Wim Lybaert geeft alvast een voorproefje van hoe het beter en ecologischer kan.

Kies voor een roos met ecologische waarde

Voor een ecotuin kies je het best voor rozen met enkelvoudige bloemen. Die bieden stuifmeel aan insecten in de zomer en bottels voor vogels in de herfst. Kies voor sterke en ziekteresistente rassen, zodat je er zonder veel zorgen veel plezier aan beleeft. Botanische of wilde rozen en hun cultivars zijn het minst gevoelig voor allerlei ‘kwaaltjes’.

Bladluizen

Bladluizen vormen in een ecotuin meestal nooit een heel groot probleem. Het kan alleen een tijdje duren vooraleer de ‘natuurlijke vijanden’ de bladluizen gevonden hebben. Je begint dus met ene groot aantal bladluizen, maar binnen de kortste keren komen er allerlei dieren op af om het lekkere hapje te claimen. Ingrijpen is dus zelden echt nodig.
Om de natuurlijke vijanden van bladluizen aan te trekken, kan je een paar luizen doodknijpen op de bladeren van je plant. Die verspreiden een geur waar belagers sneller op afkomen.

Laat dode slakken liggen

Als je regelmatig dode slakken in je tuin deponeert, gaan hun kleine en grote natuurlijke vijanden erg tevreden zijn. Als je slakkenvallen installeert (op basis van bier of suikerwater), kun je de lijkjes dus het best gewoon in je tuin laten liggen, ten voordele van diverse slakkeneters.



Bestrijd de buxusmot

De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat deze zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. De schade bestaat vooral uit dode blaadjes en kale takjes. Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de buxus.
De meest milieuvriendelijke bestrijding is om de rupsen en poppen met de hand te verwijderen. De schade kan worden beperkt door de buxus in april of mei te controleren en de eventueel aanwezige rupsen te verwijderen. Daarmee wordt de toename van de populatie in de zomer voorkomen.
Zorg ervoor dat je de aangetaste plantendelen en levende rupsen altijd in een goed afgesloten zak houdt. Gooi ze dus niet gewoon levend in de groencontainer, omdat ze dan kunnen ontsnappen!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet