Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe worden blindengeleidehonden opgeleid?

ma 15 okt. - 8:01

Op 15 oktober vieren we Dag van de witte stok, een hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Het meest gekende hulpmiddel naast de witte stok is ongetwijfeld de blindengeleidehond. Harry Viaene, zelf in het gezelschap van een blindengeleidehond, vertelt hoe een opleiding van een assistentiehond eruit ziet.

Screening van pups

"De opleiding van een blindengeleidehond begint al bij pups van ongeveer zes weken oud en duurt ongeveer twee jaar. De pups worden geselecteerd op hun karakteristieken. In eerste instantie is dat door gebruik te maken van een goed netwerk aan kwekers, anderzijds krijgen de pups een heleboel tests voorgeschoteld. Zo kijken ze bijvoorbeeld hoe een pup reageert wanneer je in de handen klapt", zegt Harry. Daarna gaan de pups naar een pleeggezin, die op hun beurt ook goed gescreend worden. Doorgaans zijn dat mensen die verbonden zijn aan de hondenschool.

 

Een blindengeleidehond is niet hetzelfde als een rolstoelhond.

— Harry Viaene

Match tussen hond en baasje

Na de periode van ongeveer één jaar en twee maanden bij het pleeggezin start de hond met het aanleren van commando's. Dat kan zowel bij het pleeggezin als op de hondenschool. "Het is belangrijk dat de hond de juiste commando's aanleert. Een blindengeleidehond is niet hetzelfde als een rolstoelhond, spullen oprapen of kasten openen kan ikzelf. Oreo moet mij vooral helpen in het verkeer", voegt Harry daar aan toe.

Om de opleiding af te ronden krijgt de blindengeleidehond een proefperiode van drie maanden bij zijn nieuwe eigenaar. Loopt die goed, dan blijft de blindengeleidehond, zo niet kan het baasje vragen te wisselen. "Dat is een kwestie van vertrouwen, het moet matchen met de hond. Ik heb nu zelf twee honden gehad en elke keer was het meteen een match." 

Liever de witte stok, dan de blindengeleidehond

Harry maakt de keuze liever niet, maar als het er op aankomt verkiest hij de witte stok boven de blindengeleidehond. "De witte stok en de blindengeleidehond zijn in principe complementair. Met de witte stok ben je op jezelf aangewezen, je kan er in essentie alles met doen. De hond maakt mij dan weer een stuk mobieler en sneller in het verkeer. Geef mij een witte stok en ik geraak aan het einde van de wereld, met de hond zal dat iets moeilijker worden. Gelukkig hoef ik niet te kiezen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet