de madammen
Daar zijn de maatjes!
wo 19 jun. - 7:08
We hebben er lang moeten op wachten, maar eindelijk zijn ze er: de maatjes! Vanaf vandaag liggen de verse maatjes in de winkel. Chef Nicolas Nuyens kwam bij De Madammen enkele heerlijke receptjes maken op basis van maatjes!
Hoogdagen voor de familie Parlevliet, want die heeft in Lokeren een bedrijf waar de maatjes verwerkt worden.
Maar die maatjes hebben een lange weg afgelegd voor ze hier bij ons terechtkomen, want ze worden gevangen in Noorwegen. Anja ging samen met Dirk-Jan Parlevliet naar Kalvag in Noorwegen gereisd om te gaan kijken of de haringvangst goed gelukt was!
Heerlijke maatjes dus, waar je heel wat mee kan klaarmaken. Chef Nicolas Nuyens kwam het demonstreren in de studio bij De Madammen. Hij maakte een reeks kleine, frisse hapjes. Perfect voor tijdens de zomer. De receptjes vind je hieronder...
Glaasje met maatje, kropsla, graanmosterdmayonaise en sjalot
INGREDIENTEN (4 personen)
- 2 verse maatjes
- 8 jonge knapperige blaadjes van de kropsla
- 8 groene boontjes, beetgaar gekookt en afgekoeld
- 1/2 sjalot zeer fijngesnipperd
- 1 eetlepel sushi - azijn
- sap van halve limoen
- olijfolie
- enkele dragonblaadjes om af te werken
- voor de mayonaise (is meer dan voor 4pers):
- 1 volledig ei, 400ml druivenpitolie of andere neutrale olie, peper & zout, 2 eetlepels neutrale azijn, 1 eetlepel water, 1 eetlepel graanmosterd.
- wit brood voor broodkorstjes
BEREIDING
- Snij de maatjes in de gewenste vorm
- scheur de kropsla in kleinere stukjes, snij de boontjes in kleine stukjes, doe er de sjalot bij, roer alles om, voeg enkele druppels olijfolie, sushi - azijn, limoensap en peper en zout toe. roer de salade voorzichtig om en verdeel deze over de gepaste glaasjes of kommetjes
- maak de mayonaise doormiddel van alles in een smalle maatbeker te doen en voorzichtig met een staafmixer van beneden naar boven te mixen.
- verdeel de maatjes over de salade en voeg wat mayo toe,
- werk af met de dragonblaadjes
- Fris serveren
Tartaar van asperges met maatje en peterseliecoulis
INGREDIENTEN (4 personen)
- 2 verse maatjes
- 2 witte of groene asperges beetgaar gekookt
- enkele blaadjes fijngsneden koriander en bieslook
- sushi - azijn, limoensap, olijfolie, peper en zout
- bosje verse bladpeterselie
- 2 tomatenpartjes zonder vel in kleine blokjes gesneden
BEREIDING
- Was de peterselie, pluk de blaadjes en laat ze schrikken in kokend gezouten water gedurende enkele seconden. haal ze er uit en dompel ze onder in water met ijsblokjes om de frisse groene kleur te bewaren. Mix de gekookte blaadjes in de mixer - blender tot een gladde puree. voeg eventueel olijfolie of beetje water toe om beter glad te mixen. Afkruiden met peper en zout. Doe de puree in een tube om mooi te kunnen dresseren op bord.
- Snij de maatjes in blokjes van halve centimeter op halve centimeter
- meng deze met de blokjes asperge en tomaat, voeg de koriander en bieslook toe en breng op smaak met de sushi - azijn, limoen, olijfolie, peper en zout.
- doe de tartaar in een ringetje (uitsteekvorm) op een bordje en verdeel enkele puntjes peterseliecrème op het bord
- afwerken met enkele blaadjes kruiden naar keuze
Toast met maatje en groene appel
INGREDIENTEN (4 personen)
- 1 vers maatje
- wit brood
- 1 groene appel (granny schmit)
- potje zure room
- zwarte peper grof gemalen
BEREIDING
- Maak toastjes met het witte brood
- Snij de maatjes in de gewenste vorm
- Snij de groene appel in fijne korte lucifers met de schil er nog aan
- Verdeel de zure room over de toastjes
- Leg er de stukjes maatje op
- Werk af met grof gemalen zwarte peper en de fijne stukjes groene appel
Meer info over het bedrijf Parlevliet
Meer info over Nicolas Nuyens