Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Daar zijn de maatjes!

wo 19 jun. - 7:08

We hebben er lang moeten op wachten, maar eindelijk zijn ze er: de maatjes! Vanaf vandaag liggen de verse maatjes in de winkel. Chef Nicolas Nuyens kwam bij De Madammen enkele heerlijke receptjes make
hapjes met maatjes nicolas, anja & peter

We hebben er lang moeten op wachten, maar eindelijk zijn ze er: de maatjes! Vanaf vandaag liggen de verse maatjes in de winkel. Chef Nicolas Nuyens kwam bij De Madammen enkele heerlijke receptjes maken op basis van maatjes!

Hoogdagen voor de familie Parlevliet, want die heeft in Lokeren een bedrijf waar de maatjes verwerkt worden.

Maar die maatjes hebben een lange weg afgelegd voor ze hier bij ons terechtkomen, want ze worden gevangen in Noorwegen. Anja ging samen met Dirk-Jan Parlevliet naar Kalvag in Noorwegen gereisd om te gaan kijken of de haringvangst goed gelukt was!



Heerlijke maatjes dus, waar je heel wat mee kan klaarmaken. Chef Nicolas Nuyens kwam het demonstreren in de studio bij De Madammen. Hij maakte een reeks kleine, frisse hapjes. Perfect voor tijdens de zomer. De receptjes vind je hieronder...


Glaasje met maatje, kropsla, graanmosterdmayonaise en sjalot

INGREDIENTEN (4 personen)

  • 2 verse maatjes
  • 8 jonge knapperige blaadjes van de kropsla
  • 8 groene boontjes, beetgaar gekookt en afgekoeld
  • 1/2 sjalot zeer fijngesnipperd
  • 1 eetlepel sushi - azijn
  • sap van halve limoen
  • olijfolie
  • enkele dragonblaadjes om af te werken
  • voor de mayonaise (is meer dan voor 4pers):
  • 1 volledig ei, 400ml druivenpitolie of andere neutrale olie, peper & zout, 2 eetlepels neutrale azijn, 1 eetlepel water, 1 eetlepel graanmosterd.
  • wit brood voor broodkorstjes


BEREIDING

  • Snij de maatjes in de gewenste vorm
  • scheur de kropsla in kleinere stukjes, snij de boontjes in kleine stukjes, doe er de sjalot bij, roer alles om, voeg enkele druppels olijfolie, sushi - azijn, limoensap en peper en zout toe. roer de salade voorzichtig om en verdeel deze over de gepaste glaasjes of kommetjes
  • maak de mayonaise doormiddel van alles in een smalle maatbeker te doen en voorzichtig met een staafmixer van beneden naar boven te mixen.
  • verdeel de maatjes over de salade en voeg wat mayo toe,
  • werk af met de dragonblaadjes
  • Fris serveren


Tartaar van asperges met maatje en peterseliecoulis

INGREDIENTEN (4 personen)

  • 2 verse maatjes
  • 2 witte of groene asperges beetgaar gekookt
  • enkele blaadjes fijngsneden koriander en bieslook
  • sushi - azijn, limoensap, olijfolie, peper en zout
  • bosje verse bladpeterselie
  • 2 tomatenpartjes zonder vel in kleine blokjes gesneden


BEREIDING

  • Was de peterselie, pluk de blaadjes en laat ze schrikken in kokend gezouten water gedurende enkele seconden. haal ze er uit en dompel ze onder in water met ijsblokjes om de frisse groene kleur te bewaren. Mix de gekookte blaadjes in de mixer - blender tot een gladde puree. voeg eventueel olijfolie of beetje water toe om beter glad te mixen. Afkruiden met peper en zout. Doe de puree in een tube om mooi te kunnen dresseren op bord.
  • Snij de maatjes in blokjes van halve centimeter op halve centimeter
  • meng deze met de blokjes asperge en tomaat, voeg de koriander en bieslook toe en breng op smaak met de sushi - azijn, limoen, olijfolie, peper en zout.
  • doe de tartaar in een ringetje (uitsteekvorm) op een bordje en verdeel enkele puntjes peterseliecrème op het bord
  • afwerken met enkele blaadjes kruiden naar keuze


Toast met maatje en groene appel

INGREDIENTEN (4 personen)

  • 1 vers maatje
  • wit brood
  • 1 groene appel (granny schmit)
  • potje zure room
  • zwarte peper grof gemalen


BEREIDING

  • Maak toastjes met het witte brood
  • Snij de maatjes in de gewenste vorm
  • Snij de groene appel in fijne korte lucifers met de schil er nog aan
  • Verdeel de zure room over de toastjes
  • Leg er de stukjes maatje op
  • Werk af met grof gemalen zwarte peper en de fijne stukjes groene appel


Meer info over het bedrijf Parlevliet
Meer info over Nicolas Nuyens

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet