Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Welke lucifer brandt het best?

producttest

do 11 jan. - 7:35

De lucifer is nog altijd een handig hebbeding in huis. Het is bovendien een spotgoedkoop product dat je in elke supermarkt vindt. Maar welke lucifer brandt het langst? De inspecteur doet een test!

Stekskes, vuurhoutje, allemekke of spikske. Het lijkt alsof elke Vlaming een ander woord kent voor Lucifer. En dat is ook niet zo gek. Lucifers waren een belangrijk exportproduct voor ons land. Zo'n 100 jaar geleden was België de op één na grootste producent van lucifers, na Zweden.

Hoe werkt het?

Een lucifer zit bijzonder ingenieus in elkaar. En de chemie die er achter zit, is al jaren hetzelfde. Je hebt enerzijds de lucifer met een brandbare kop en anderzijds het doosje dat voorzien is van een aanstrijkstrook die de lucifer kan doen ontbranden.
 
De kop van een lucifer bestaat uit materiaal dat makkelijk en snel ontbrandt. Zwavel is de bekendste stof maar in moderne lucifers zit er ijzer in de kop.
 
Het strijkoppervlak bestaat uit een laagje met fosfor en kaliumchloraat. Dat kaliumchloraat is een oxidant, dat is een stof die graag andere stoffen doet onbranden.
 
De aanwezigheid van fosfor, kaliumchloraat en zwavel kan een ontbranding veroorzaken. Enkel en alleen als er ook energie in de reactie gestopt wordt. En voor die laatste stap zorg je zelf als je de lucifer aanstrijkt.

Het hout wordt behandeld

Lucifers worden altijd gemaakt van hout dat makkelijk brandt. In de fabrieken bij ons werd vroeger populierenhout gebruikt. En in de Scandinavische landen is het vaak dennenhout.
 
Het hout wordt ook nog behandeld met brandvertragende stoffen. Vaak wordt hiervoor parafine gebruikt. Als fabrikanten dat niet zouden doen, zou je lucifer veel te snel opbranden en dat is niet efficiënt.
 
In de lucifer zitten ook een aantal stoffen die ervoor zorgen dat de lucifer tijdens het opbranden uithardt zodat het staafje ook na de verbranding heel blijft. Een onbehandeld stuk hout zal verkruimelen tot as en dat is niet handig.

Welke lucifer koop je best?

De inspecteur heeft vier verschillende doosjes getest: Union Match, het huismerk van Carrefour, Everyday van Colruyt en één doosje dat hij ooit gratis kreeg.
 
Het resultaat is verrassend. Er is weinig verschil in kwaliteit tussen de lucifers die je in de supermarkt koopt. Elke lucifer ontbrandde snel en makkelijk en de lucifers bleven ook relatief lang branden. Gemiddeld 20 seconden.
 
Alleen de lucifers die inspecteur Sven ooit gratis kreeg, werken niet. De aanstrijkstrook is veel te dun en allicht zitten er te weinig chemische stoffen in de strook die de verbranding bevorderen.
 
Hout blijft ook een natuurlijk product. De brandduur en de kwaliteit van de vlam zal altijd variëren. En dat is goed nieuws voor je portemonnee. Want dure lucifers zijn niet noodzakelijk beter!

Wil je weten hoe een lucifer exact gemaakt wordt? De makers van "How it's made" op Science Channel zochten het uit.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet