Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat als een goed doel mijn erfenis weigert?

vr 28 sep. - 6:15

Je kan bij het opmaken van je testament kiezen voor een duo-legaat. Maar wat als het goede doel de erfenis weigert?

Wat is een duo-legaat?

Het duo-legaat is een soort formule waarbij iemand in zijn/haar testament noteert dat een vzw, stichting of instelling een legaat krijgt (een schenking) op voorwaarde dat die de successierechten van een andere begunstigde betaalt. 

Bijvoorbeeld: Jan schrijft in zijn testament dat hij, via een duo-legaat, een deel schenkt aan zijn neef Piet. Het andere deel schenkt hij aan een goed doel. Het goed doel neemt in dit geval de successierechten van beide partijen op zich.

Hoe hoger de erfenis, hoe hoger de successierechten. En ook: hoe verder de band tussen overledene en erfgenaam, hoe hoger de successierechten. Bij een verre familieband (bv: neef/nicht), kan dit oplopen tot 65%. In dat geval kan het dus voordelig zijn om te opteren voor een duo-legaat. Want dan winnen beide partijen.

Het verhaal van Martine

De tante van Martine noteert in haar testament dat ze een deel van haar erfenis, via een duo-legaat, schenkt aan Kom Op Tegen Kanker. De andere partij is Martine, haar nichtje, die normaal gezien belast zou worden onder het tarief van vreemden (65%). Dankzij het duo-legaat zal zij haar deel van de erfenis ontvangen en hier geen successierechten op betalen. Want dit komt voor de rekening van Kom Op Tegen Kanker.

Wanneer haar tante sterft, wordt het testament doorgestuurd naar het goede doel. Een tijd later krijgt ze te horen dat Kom Op Tegen Kanker de erfenis verwerpt. Hierdoor moet zij ineens onverwacht een grote som successierechten betalen.

In cijfers: Martine zou 60% krijgen en Kom Op Tegen Kanker 40%.

Onbegrijpelijk, een goed doel kan toch élke cent gebruiken?

— Luisteraar Martine

Hoe komt het dat een goed doel weigert?

Het goede doel kan een erfenis verwerpen wanneer ze minder dan 10% overhouden. “Het is zeer jammer dat we een erfenis moeten weigeren, maar in dit geval zouden we verlies maken. Dat wil zeggen dat we de donaties van andere mensen moeten gebruiken om deze successierechten te kunnen betalen”, zegt Marc Michils, Algemeen Directeur van Kom Op Tegen Kanker.

Het goede doel betaalt de successierechten van het deel van Martine (60%) en hun deel (40%). Daarnaast nemen zij ook alle te maken kosten op zich: notaris, advocaten, in sommige gevallen de verkoop van een huis,…Op het einde van de rit kan dan blijken dat het goede doel geld moet opleggen en dan kunnen zij weigeren

Een 40-60 verhouding wordt heel vaak geweigerd. Een duo-legaat is voor een goed doel vaak pas aanvaardbaar vanaf 50-50. En dan nóg is het fiscale voordeel voor de andere partij zeer groot

— Marc Michils, Algemeen directeur Kom Op Tegen Kanker

Hoe ben ik zeker dat het goede doel mijn erfenis aanvaardt?

  • Wanneer je kiest voor een duo-legaat, kan je best jouw testament opmaken in het bijzijn van een notaris. Zij kunnen nauwgezet berekenen wat het beste is in jouw situatie.

  • Neem ook zeker op voorhand contact met het goede doel om af te toetsen hoe zij werken met duo-legaten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet