Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smaaktest: spinazie met room

smaaktest

wo 19 apr. - 0:11

Je vindt spinazie vers, in blik of in een pot. Maar de Inspecteur test vandaag de diepgevroren variant met room.
diepvriesspinazie met een bloepje room

De 100 proevers van het grote smaakpanel vinden de spinazie van het A-merk de lekkerste.

Top 5

  1. Iglo – 1,85 euro/kg
  2. All Seasons (Aldi) – 1,00 euro/kg
  3. Everyday (Colruyt) – 0,96 euro / kg
  4. Carrefour Discount – 0,96 €/kilo
  5. Delhaize – 1,67 €/kg

 

Niet alleen spinazie en room

Dr. Annick Verween ontdekte dat de proevers een voorkeur hebben voor véél spinazie met weinig room.

  • Winnaar Iglo bevat namelijk 84% spinazie en maar 2% room. Bij Delhaize ligt het roomgehalte veel hoger: 10%
  • Elke producent doet er ook nog andere ingrediënten bij: melkpoeder, raapzaad- of koolzaakolie, zetmeel van rijst, tarwe of tapioca, weipoeder, aroma’s en specerijen.
  • Iglo is de enige die geen verdikkingsmiddel toevoegt. Toch bevat hun spinazie de meeste calorieën (54 kcal per 100 g) en het meeste zout (0,8g per 100 g)
  • Delhaize bevat evenveel calorieën als Iglo, maar veel meer verzadigde vetten.
  • Carrefour heeft de minste vetten en suiker, en komt aan 46 kcal per 100 g.

 

Spinazietanden

Als je caloriearme spinazie wil, koop je er beter zonder room (ongeveer 19 kcal per 100 g). Je kan dan na je maaltijd wel last hebben van een ruw laagje op je tanden.

Een vervelend gevoel dat je gelukkig kan vermijden. Het volstaat om calcium aan de spinazie toe te voegen.

Een krijtje raspen boven de kom kan helpen (ja, je mag gerust een beetje wit krijt opeten). Maar er zit ook best veel calcium in melkproducten, en de meeste mensen vinden room nu eenmaal lekkerder dan bordkrijt.

 

Giftig?

Spinazie heropwarmen is niet gezond, wist onze oma al. Maar over diepvriesspinazie hoef je je geen zorgen te maken, ook al werd die dan al een keer opgewarmd.

  • Er zitten inderdaad veel nitraten in sommige bladgroenten (sla, rucola, spinazie): zo’n 1000 à 4000 mg per kilo.
  • Nitraten worden omgezet in schadelijke nitrieten als je ze opwarmt en te traag laat afkoelen.
  • Het industriële productieproces van diepvriesspinazie staat intussen wel op punt. De producenten koelen de spinazie na het koken heel snel af. Daardoor worden er veel minder giftige stoffen gevormd.
  • Een gemiddelde portie spinazie is 150g. Een volwassene mag per dag zonder probleem ruim 200 mg nitraten innemen. Je zou eigenlijk al elke dag spinazie moeten eten om in de gevarenzone te komen.
  • Diepvriesspinazie is soms zelfs veiliger dan verse spinazie! Hoe minder zonlicht, hoe meer nitraten in de spinazie. Dus eet je in de winter eigenlijk beter diepvriesspinazie dan verse: die werd geoogst in de zomer en bevat dus minder nitraten dan spinazie die in de minder zonrijke maanden geplukt wordt.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet