Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smaaktest: prinsessenbonen in blik

smaaktest

ma 30 apr. - 6:30

Makkelijk, zo'n blik: je hoeft de bonen niet te doppen of te blancheren. Maar vers is veel gezonder, toch? Nee, niet altijd!
De 5 geteste merken: de kleine blikken van Bonduelle vallen het meest in de smaak.

Top 5

  1. Bonduelle6,23 euro/kg
  2. Delhaize - 3,52 euro/kg
  3. Freshona (Lidl) - 1,80 euro/kg
  4. Everyday (Colruyt) - 1,82 euro/kg
  5. Kings Crown (Aldi) - 1,80 euro/kg   

 

Hoe duurder, hoe lekkerder? 

  • Bonduelle heeft de bonen met de meeste koolhydraten, de meeste vezels en de meeste calorieën.
  • Maar geen paniek: het gaat op groenten dus het caloriegehalte valt heel goed mee: slechts 29 kcal per 100 gram.
  • Bij Freshona is dat zelfs maar 24 kcal per 100 g.
  • Kleine verschillen dus, en die zijn het gevolg van de herkomst en de manier van kweken
  • Bij 3 van de 5 merken staat op het blik dat hun bonen uit Frankrijk komen.
  • Bonduelle is het enige merk dat op het blik zet dat de bonen ‘gerangschikt’ zijn. Allemaal even grote en brede boontjes zien er waarschijnlijk wat verser uit dan kromme boontjes.

 

Misschien zelfs gezonder dan vers

  • In zo’n blik zitten alleen maar boontjes, water en zout. Geen bewaarmiddelen, geen kleurstoffen.
  • De boontjes worden geblancheerd en daarna gaan ze meteen mét het blancheervocht het blik in.
  • Doordat het proces zo efficiënt verloopt bevatten verwerkte groenten (blik, maar ook diepvries of in glas) doorgaans niet minder voedingsstoffen en vitamines dan verse.
  • Ze worden na het oogsten ook meteen naar de fabriek gebracht voor bewerking. Daardoor blijft het gros van de goeie stoffen erin zitten.
  • Bij verse bonen is de keten vaak langer: die liggen soms een dag of langer in de winkel, dan laat jij ze misschien nog een paar dagen in de koelkast liggen, waardoor ze steeds mee voedingswaarde verliezen.

 

En soms zelfs duurzamer

  • Bonen zijn vers te krijgen van maart t.e.m. november.
  • Wil je ze duurzaam eten buiten het bonenseizoen? Dan koop je beter een blik boontjes die bij ons gekweekt werden, dan verse bonen die helemaal uit Ethiopië overgevlogen worden.
  • Voor heel wat andere groenten, die minder lang te krijgen zijn, kan dat echt een verschil maken.
  • Bovendien zijn bonen heel gezond: laag aan calorieën én rijk aan vezels: tussen de 3 en de 3,3 gram per 100.
  • Eigenlijk een echte superfood van bij ons, zelfs uit blik.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet