Prijs offerte = prijs factuur?

Stuur naar een vriend

Een offerte is een bindende overeenkomst tussen een verkoper en een koper. Toch kan de totaalprijs van je factuur hoger liggen dan de totaalprijs van je offerte. Dat komt door de algemene verkoopsvoorwaarden.

Help! Mijn factuur is duur

Een offerte is een voorstel tot overeenkomst waarin de verkoper of de aannemer zijn voorwaarden stelt wat betreft de prijs en de beschrijving van de opdracht. Als de koper het voorstel ondertekent, wordt het een contract en dat is bindend voor beide partijen. 

Voor je tekent, moet je aandachtig de voorwaarden lezen. Een aannemer kan bijvoorbeeld in de algemene verkoopsvoorwaarden laten opnemen dat de totaalprijs van de factuur hoger zal liggen bij alle kostprijsverhogende omstandigheden (zoals prijsstijgingen van grondstoffen, meer manuren, bijkomende werken). 

Een offerte kan niet enkel informatief zijn. Als een verkoper dat dus op jouw offerte schrijft, dan mag je hem hierover aanspreken en zeggen dat dit niet mag.

All-in formule

Het beste wat je kan doen als consument, is bij de onderhandelingen eisen dat je een soort ‘all-in’ offerte krijgt. Want ook jij kan als klant onderhandelen over de voorwaarden. Hhoe minder kleine letters, hoe minder prijsverrassingen op je factuur.

Zo'n all-in formule is wel eerder een droom dan een realiteit. De verkoper wil zichzelf graag beschermen tegen mogelijke tegenslagen en neemt daarom voorwaaden op in de offerte.  

Drie gouden regels

Wees dus alert en zoek naar addertjes onder het gras van jouw offerte! Bespreek ook op voorhand en in detail de offerte met je aannemer of verkoper om eventuele problemen al voor jouw akkoord te ontdekken. En onthoud ook deze drie praktische tips.

  • Ga niet zomaar met een vreemde in zee: Vraag referenties aan vrienden, kennissen of familie. Pols naar goede en slechte ervaringen.
  • Zorg dat je de kleine lettertjes echt begrijpt: Zorg dat je alle verkoopsvoorwaarden hebt gelezen en begrepen. Vraag extra uitleg als je iets niet begrijpt. Vraag ook zeker of de manuren en de extra werken inbegrepen zijn in de prijs.
  • Zorg dat je altijd een bewijs op papier hebt: Vraag altijd een bevestiging op papier of per mail. Ook de afspraken die je zelf maakt, moet je nog een keer schriftelijk versturen. 

Geef je mening

 
Nu bezig

De Inspecteur op Twitter