Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Koop van de week: vrijdag 28 september

do 27 sep. - 8:42

Wat is deze week vers, volop voorradig en voordelig?

Groente: spruitjes

Het wordt kouder buiten, tijd voor winterse kost! En wat kunnen we dan beter klaarmaken dan onze Belgische spruitjes. We zijn er wereldwijd voor bekend. In ons land hebben we enkele gespecialiseerde telers die ervoor zorgen dat het product van absolute top kwaliteit is. 

Spruitjes kan je verwerken tot puree of gewoon serveren met een worst erbij. De smaak van spruiten gaat trouwens heel goed samen met die van appel of pompoen. Door de droogte zijn de spruitjes dit jaar iets kleiner dan anders. Maar qua smaak zijn zijn ze subliem, ze zijn zelfs iets geconcentreerder dan anders. 

Last van oprispingen door spruitjes? Kook ze eerst 5 minuutjes en giet dan het groene water af. Kook ze nadien verder in nieuw water!

— Kooktip

Fruit: Knapperige Kanzi

De Kanzi appel is terug van weggeweest. Je kan deze frisse rode appel terugvinden bij de fruitboer. Hij wordt geteeld in België en is dus een ideaal alternatief voor de importappelen. Hij heeft een frisse, zoetzure smaak en is heel sappig om in te bijten. Door de goede zomer is hij nu veel smaakvoller dan anders.

Het voordeel aan een appel is dat je hem eindeloos kan gebruiken: uit het vuistje, in een fruitsalade, als compote, bij een appeltaart of voor appelsap. 

Vis: Rode Poon

De rode poon is de vis van de maand oktober. Hij is ook wel bekend als rouget of knorhaan. Die laatste naam komt er omdat de vis een knorrend geluid maakt door zijn zwemblaasjes. Het is een zuiderse vis met een vlezige, volle smaak. Opgelet: in zijn gefileerde vorm heeft hij wel nog wat graatjes zitten.

Het visje past goed bij heel wat bereidingen: in een stoofpotje, in combinatie met couscous of een paprikasaus. Omdat het nu echt het seizoen is van de vis, kan je hem best combineren met een seizoensgroente: een bos champignon bijvoorbeeld! 

Hoe zit het nog met de prijs van de garnalen?

We kunnen er niet naast kijken/horen, de prijs van de garnalen daalt. Maar we moeten wel een kleine kanttekening maken. De prijzen waar over gesproken worden zijn de veilingprijzen. Die zijn een stuk lager dan de prijs die wij effectief in de winkel betalen. Dit komt omdat de garnaal een hele weg moet afleggen voor hij in de winkelrekken terecht komt. Bij elke tussenstap komt er een kost bij. De prijs is dus wel gezakt maar je mag hem zeker niet verwarren met de veilingprijs. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet