de inspecteur
Koop van de week: vrijdag 12 oktober
do 11 okt. - 7:26
Vis: Oesters
Het seizoen van de oesters is gestart. Ze zijn nu in alle vormen en soorten volop beschikbaar en superieur van kwaliteit. Ze zijn al van in september te verkrijgen maar in oktober kan je echt je slag thuis halen.
Tip: heb je het niet echt voor zeer zoute oesters? De algemene regel geldt: hoe groter en dikker de oester, hoe minder zout hij is. Ze geven dit weekend ook nog nazomers weer, probeer zeker ook eens een oester op de barbecue!
Ander vis-nieuws
De rogvleugel, zalm en Noordzeetong zijn wat gedaald in prijs. De Scandinavische kabeljauwhaas, die vorige week enorm duur was, begint ook wat te zakken in prijs. Dat kan een positieve evolutie naar de toekomst betekenen.
Verder is het koolvishaasje en de rode poon op dit moment nog altijd een van de betere kopen, prijs-kwaliteitsgewijs. De griet koop je beter niet, die is aan de duurdere kant.
Fruit: Aardbeien
De Belgische aardbeien zijn weer in overvloed te verkrijgen en dat heeft twee redenen:
- Het mooie weer van de afgelopen weken
- De start van het glasseizoen: het vollegrondseizoen loopt op zijn einde en de nieuwe kweek wordt opgestart in de serres
Je kan ze gewoon eten uit het vuistje, dat is een gezonde snack voor op school of op het werk. Ben je eerder een zoetebek, maak dan eens aardbeiengranité of een aardbeientaartje.
Groente: Witloof van Belgische bodem
Witloof zit eigenlijk gebakken in ons DNA: we eten het heel graag en we zijn ook enorm goed in het telen van de groente. Enkele jaren geleden werden de hespenrollekes als één van de favoriete gerechten van de Belgen verkozen. En goed nieuws: op dit moment is het witloof massaal verkrijgbaar in de winkelrekken.
Je hebt witloof in alle maten en kleuren: van de mini-formaten tot het grote formaat. Dat laatste is ideaal om soep mee te maken. Wil je liever wat meer kleur op je bord, dan kan je eens kiezen voor roodloof.
Wie zich de herfst-knop al heeft omgeschakeld kan deze week eens witloof met hesp in de oven -hespenrollekes- maken. Geniet je liever nog wat van de nazomerse temperaturen? Probeer dan eens een witloof quiche of wraps met koud witloof erin.