Check je domiciliëringen!

vrijdag 31 januari 2014 - 08:15
Check je domiciliëringen!
Op 1 februari treedt SEPA in werking, de zone waarin al het Europese betaalverkeer op dezelfde manier zal verlopen. De grootste verandering in dat systeem is dat het voortaan de bedrijven zijn die een

Op 1 februari treedt SEPA in werking, de zone waarin al het Europese betaalverkeer op dezelfde manier zal verlopen. De grootste verandering in dat systeem is dat het voortaan de bedrijven zijn die een domiciliëring opstarten. De bank zal ze enkel nog uitvoeren.

Let dus op dat je op de hoogte bent van de domiciliëringen die voor jouw rekening worden opgemaakt, want sommige bedrijven zien je handtekening niet meer als het enige geldige bewijs dat jij ermee akkoord gaat.

Vertragend

Om snelle leveringen en vlotte betalingen te garanderen nemen bedrijven soms een telefoongesprek met je op om zo een domiciliëring op te starten.

Het lijkt bizar, maar je kan er dus maar beter voor opletten. Voor je het weet worden er betalingen uitgevoerd, zonder dat je daar rekening mee hebt gehouden.

Ondertekend document

Maar kan dit dan ook zomaar? Neen! Het is niet omdat de schuldeiser een domiciliëringsopdracht bij de bank kan indienen, dat hij geen geldig mandaat - een ondertekend document - meer nodig heeft.

Het maakt niet uit of dat document schriftelijk of elektronisch ondertekend is. Wel belangrijk is een verwijzing naar het contract. Op die manier weet je perfect waarvoor de domiciliëring werd opgesteld en dus waarvoor je betaalt. Daarnaast moet er ook een factuur zijn.

Goede doelen

Wanneer je geld wil schenken aan een goed doel tijdens een liveshow, dan kan die betaling uitzonderlijk wel plaatsvinden op basis van uitsluitend een telefonisch doorgegeven rekeningnummer.

Niet akkoord? Annuleer!

Is er een vergissing gebeurd en heb je plots een domiciliëring aan je been? Trek dan zo snel mogelijk naar je bank om ze te annuleren. Dat kan ook als er al een bedrag van je rekening is gegaan. Je hebt acht weken de tijd om je bank te vragen om het geld terug te storten. In sommige gevallen zelfs tot dertien maanden.

En vanaf 1 februari kan je ook vragen om bepaalde bedrijven op je persoonlijke zwarte lijst te zetten zodat zij geen domiciliëringen meer kunnen opstarten op jouw rekening.

In principe ben je dus voldoende beschermd, maar let toch maar op met het doorgeven van je rekeningnummer, ook aan de telefoon.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!