Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Alles over trouwen...

wo 19 dec. - 7:25

Moet je in je gemeentehuis trouwen - of mag dat elders? En wat kost dat? En kan je alleen trouwen in je parochiekerk of in die van je partner? En wat kost dat? En mag je in het buitenland trouwen - en
alles over trouwen

Moet je in je gemeentehuis trouwen - of mag dat elders? En wat kost dat? En kan je alleen trouwen in je parochiekerk of in die van je partner? En wat kost dat? En mag je in het buitenland trouwen - en wat zijn dan de gevolgen? Of kan het in de achtertuin? En dan het feest - wat kost dat?...

TROUWEN VOOR DE WET

Volgens het burgerlijk wetboek moeten koppels in het stad- of gemeentehuis trouwen omdat daar de akten van de burgerlijke stand worden bijgehouden. Maar sinds 2009 is de wet licht gewijzigd, wat de gemeenteraad de mogelijkheid geeft om ook andere plaatsen in de gemeente aan te duiden waar een huwelijk voltrokken kan worden. De bedoeling van die wetswijziging was om ook in de deelgemeenten huwelijken te kunnen sluiten.

Trouwen voor de wet is goedkoop. In de meeste Vlaamse gemeenten is trouwen zelfs gratis, op de prijs van het trouwboekje na. Die prijs schommelt rond de 15 à 20 euro. Sommige steden of gemeenten rekenen wel een meerprijs aan als je op een bepaald – populair – uur wil trouwen, of voor ‘extraatjes’ zoals een rode loper. Wat de mogelijkheden zijn in jouw stad of gemeente, vind je op haar website.



TROUWEN VOOR DE KERK

Normaal gezien trouw je in de kerk van de parochie waar jij – of je partner - woont, en een parochie is territoriaal bepaald. Als je in andere kerk wil trouwen neem je best contact op met de pastoor van de parochie waar je graag zou willen trouwen. Hij zal met de pastoor van je eigen parochie al dan niet tot een compromis komen, afhankelijk van de beschikbaarheid van ‘zijn’ kerk. De aanstaande bruid en bruidegom moeten hun wens wel kunnen motiveren. Een louter ‘toeristische’ reden zal door de pastoor van de andere parochie niet zomaar aanvaard worden.

Een huwelijk voor de kerk is duurder dan een wettelijk huwelijk. Je rekent best op zo’n 250 euro, hoewel de prijs kan verschillen van bisdom tot bisdom. De kerk zou wel géén extra prijs aanrekenen als je op een populair moment wil trouwen, bijvoorbeeld zaterdagvoormiddag.



TROUWEN IN HET BUITENLAND

In het buitenland trouwen is eigenlijk niet zo complex. Je moet je alleen goed voorbereiden. Aangezien de regels voor een huwelijk in het buitenland door het land in kwestie worden bepaald, moet je bij dat land zelf informeren met welke voorwaarden en formaliteiten je rekening moet houden. Je neemt daarom best contact op met de ambassade of de lokale autoriteit van de gemeente of de stad in het land waar je wil trouwen.

Als je wil dat je huwelijk ook in België geldt, moet je vóór je vertrekt aan alle huwelijksvoorwaarden voldoen die in ons land gelden. Je moet bijvoorbeeld meerderjarig zijn, ook al is dat geen regel in het land waar je gaat trouwen. Voor meer informatie kan je terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken .

Ben je na je huwelijk terug in het land, kan je je huwelijk laten erkennen door het te laten overschrijven in de registers van de burgerlijke stand. Dat betekent dat je best even langsgaat op het stad- of gemeentehuis met je huwelijksakte.

In het buitenland kan je niet alleen voor de wet, maar ook voor de kerk trouwen. Dan geldt dezelfde procedure als wanneer je in een andere kerk wil trouwen dan de kerk in jouw parochie (zie boven).



TROUWEN IN JE ACHTERTUIN

Trouwen in je eigen achtertuin is helemaal in. Dat kan op 3 manieren. De eerste manier is dat een goede vriend of familielid van de aanstaande bruid en bruidegom de ceremonie samen met hen in elkaar steekt en aan elkaar praat.

Een andere mogelijkheid is een samenwerking met het vrijzinnige Huis van de Mens , die overigens gratis is.

Ten slotte kan het koppel ook kiezen voor een voorganger van rent a priest. Reken daarvoor op zo’n 300 euro plus vervoerskosten (€ 0.30/kilometer).



KOSTPRIJS

Als je een trouwfeest wil organiseren voor zo’n honderd gasten met avondfeest en receptie, kom je al gauw aan zo’n 20 à 25 000 euro alles inclusief. Dat is een bom geld.

Weddingplanner Sylvie Van Onsem heeft dan ook enkele tips om het wat budgetvriendelijker aan te pakken. Je kan inspiratie opdoen op het internet en de tafeldecoratie bijvoorbeeld zoveel mogelijk zelf proberen te knutselen. Volgens haar vind je zelf in de meest banale winkels leuke decoratie en gadgets om je trouwfeest budgetvriendelijk te personaliseren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet