Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Checklist: is jouw tuin al winterklaar?

Huis & Tuin

aha

vr 28 okt. - 11:58

Tuinieren in de herfst staat volledig in het teken van je voor te bereiden op de komst van de winter. Heb jij al het nodige gedaan om de koude probleemloos door te komen?
Hark en bladeren
© Canva

Oogst je groenten

Groenten die niet bestand zijn tegen vorst zoals jonge kropsla en rucola oogst je beter nu. Heb je nog veel sla, laat dan gerust wat staan: misschien duurt het nog weken voor het gaat vriezen, en ondertussen kan jij rustig verse sla blijven oogsten.

Plant bloembollen en bomen

Ook al is de lente nog veraf, het is nu de tijd om aan je voorjaarsbloemen te denken. Plant je tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen nog voor het begint te vriezen. Bomen nemen in de herfst een 'groeipauze'. Het ideale moment om ze te planten dus! Zo kunnen ze zich in de winter al wat settelen, en zijn ze klaar om te groeien in de lente! Bloembollen die niet winterhard zijn bewaar je het best binnen op een laagje vochtige compost.

Snoei je planten

De herfst is de ideale periode om enkele planten eens goed te kortwieken. Hagen als buxus en klimop, maar ook fruitbomen worden het best in de herfst bijgewerkt.

Maak je serre schoon

Schrob je serre brandschoon om je plantjes zoveel mogelijk licht te geven. De ramen was je het best met regenwater en ontsmettingsmiddel, dat bevat minder kalk en laat geen aanslag na. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om bladeren en smurrie uit de goot en afvoerpijp van je serre te halen. Ook de binnenkant van de serre neem je het best even onder handen. Maak je serre helemaal leeg: hoe minder er in je serre achterblijft, hoe minder kans op infectiehaarden. Verhuis je overwinterende terrasplanten even naar een andere beschutte plek.

Bescherm je planten tegen de vrieskou

Bescherm je fragiele planten tegen uitdrogen en kapotvriezen met een windscherm van heidematten, die je vastzet met gepunte pannenlatten of stevige, rechte takken. Gaat het heel hard vriezen, leg dan tijdelijk een extra vel bubbeltjesplastiek, een deken of een vel karton over je kruiden, tot het ergste voorbij is.

Bedek lege moestuinbedden met een dekentje van gazonmaaisel, grove compost, bladeren...  Zo'n laag weert niet alleen het onkruid, het beschermt ook tegen de regen. Tuinier je op natte, zware grond, hoog dan je bedjes eerst op en graaf er minigrachtjes tussen. Zo kan het water makkelijk weg en zal je moestuin in de lente sneller opwarmen.

Maai voor een laatste keer het gras

Gras stopt met groeien wanneer het kouder is dan acht graden. Daarom mag je stilaan eens gaan denken aan de laatste maaibeurt van het jaar. Stel de grasmaaier ook wat hoger af: te kortgeknipt gras zal de winter minder goed doorkomen.

Span je vijver met een netje af

Voorkom dat bladeren in je vijver vallen door er een netje over te spannen. Niet alleen zorg je ervoor dat er voldoende zuurstof in het water zit, je kan de opgevangen bladeren ook meteen hergebruiken. 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet