Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Alles wat je moet weten over droge huid

aha

di 13 dec. - 7:37

Radio2-luisteraar Peggy uit Destelbergen heeft last van een droge huid, vooral na het douchen valt het haar op. Kan ze er iets aan doen?
Creme smeren
© Canva

“Als ik me afdroog na het douchen, zijn mijn benen schilferig en droog. Ik smeer me wel af en toe in met een hydraterende crème, maar zeker niet elke dag. Uiteraard gebruik ik douchegel. Wat moet ik doen om een minder droge, schrale huid te krijgen?” Een antwoord zoeken De Madammen bij dermatoloog Thomas Maselis.

Een droge huid

"Dat is de opperhuid die uitgedroogd geraakt. Je hebt ook mensen die op zich een droge huid hebben. Bij een droge huid heb je minder fosfolipiden of zure vetten in de huid, dat zijn die vetten die ervoor zorgen dat water niet te fel verdampt uit de huid. Alcalische producten zoals ouderwetse, agressieve zepen (bijvoorbeeld savon de marseille): zulke zepen ontvetten, verwijderen met andere woorden de zure vetten van onze huid. En het zijn net die vetten die we nodig hebben om onze huid vochtig te houden."

Leeftijd speelt ook een rol! "De huidsmeer productie wordt gestimuleerd door onze geslachtshormonen. En zijn op het actiefst tijdens de pubertijd: vandaar de vette huid en de puistjes tussen ongeveer 12 en 20-25 jaar. Dan hebben we dus onze ‘vetste’ periode. Daarvoor, van 6 maand tot 12 jaar hebben kinderen over het algemeen een ietwat drogere huid. Baby’tjes krijgen als gevolg van moedermelk, fosfolipiden mee van de moeder. Vandaar het babyvelletje. Na je 25e begint de huid droger te worden met de leeftijd."

"Ook van belang: de luchtvochtigheid. Luchtvochtigheid hangt samen met temperatuur: hoe vochtiger de lucht hoe beter voor de huid. Hoe droger – wat in de winter het geval is, samen met lagere temperaturen - hoe slechter. Dus in de winter is de lucht droog, ook in de bergen: meer hydrateren!" 

Water

"Een douche of een bad is in feite het slechtste moment van de dag voor de droge huid. Water loogt de huid uit! Het is wel misleidend. Eerst lijkt het alsof je huid oververzadigd is – je kent het wel, de oudemannekes handen als je uit het bad komt. Dat komt door oververzadiging aan water. Maar dat verdwijnt heel snel, en dan krijg je het omgekeerde: droge pijnlijke handen."

"Duur van het bad/douche en temperatuur van het water zijn belangrijk. Je moet nooit een uur in warm water gaan liggen met een droge huid. Het is beter om een niet te hete, korte douche te nemen. Wat we ook aanraden aan mensen met een droge huid is om een badolie of doucheolie te gebruiken net voor je uit het water stapt. Dan blijft er een hydraterende, beschermende filter op je lichaam achter. Bij voorkeur gebruik je ook beter niet geparfumeerde zeep of crèmes. En: je mag je gerust na elk bad of douche insmeren met een hydraterende crème."

"De kwaliteit van de crèmes is een stuk beter geworden. Vroeger bestonden die crèmes alleen uit vet, dat legde een filmpje op de huid, maar na 1 uur was dat er alweer af. Nu zijn die crèmes al wat gesofisticeerder en zit daar een ingrediënt in dat de stoffen die in het water zitten, vasthoudt. Met andere woorden: we proberen het vocht in de huid te brengen én te houden, waardoor de hydratatie veel langer vasthoudt."

Verschillende gradaties

"In het beste geval is je huid wat droog, en heb je van de schilfertjes geen last. Maar als je jeuk krijgt, dan komt dat door de microscopische kleine kloofjes die zijn ontstaan. In een verder stadium gaat de huid barsten, en in een laatste stadium krijg je last van dermatitis of huidontstekingen, eczeem. Atopie is al een volgend stadium. Daar spreken we al van een aandoening. Door een tekort aan fosfolipiden of zure vetten, krijgen mensen met atopie een zeer schilferige huid. Ook hier is de boodschap: hydrateren, smeren!"

"Mensen met een droge huid kunnen ook wolintolerantie hebben: de haken en ogen van de wol haken in de kloofjes, dat is een ambetant gevoel." 

Welke plaatsen hebben het meest risico om droog te worden?

"De uitersten: handen en benen. Het gelaat blijft meestal goed gespaard. Ons gezicht bevat extra veel talgklieren, denk maar aan de acne. Dat geldt ook voor de borst en de bovenrug. Er bestaan bepaalde voedingssupplementen die linol of linoleenzuur bevatten. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat ze helpen, maar", aldus dokter Maselis, "schadelijk zijn ze niet. Dus...

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet