Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Tournedos, rode wijnsaus, witloofsalade en fondant-aardappel

vr 27 mrt. - 10:17

Een echte klassieker uit de keuken van de vorige eeuw...

Een echte klassieker uit de keuken van de vorige eeuw...

INGREDIËNTEN: (4 personen)

  • 4 stukken tournedos van 180 gr/stuk, dikte: 3 à 4 cm
  • 100 g gerookt spek (dikke plak)
  • 700 g aardappelen (vastkokend)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 3 dl rode wijn
  • 1 dl runderfond (naar smaak)
  • 2 uien
  • takjes tijm
  • blaadjes laurier
  • 100 g gerookt spek (dikke plak)
  • 1 teen look
  • een tak rozemarijn
  • 100 g boter
  • water
  • een snuif zout
  • 5 stronkjes witloof
  • enkele takjes peterselie
  • een scheutje natuurazijn
  • enkele eetlepels mayonaise
  • peper
  • zout


BEREIDING:

  • Aardappelen in tonnetjesvrom (pommes chateau) en dan middendoor snijden. Plaats alle halve patatjes pal naast elkaar in een pan.
  • Schenk er (water) bij tot de aardappelen net onderstaan.
  • Snij het zwoerd van het spek en snij het vlees in kleine stukjes. Pel een teen look en snij hem in kleine stukjes.
  • Strooi het spek en de look over de aardappelen en eindig met een tak rozemarijn en een snuifje zout.
  • Zet het vuur zacht en laat de aardappelen zachtjes garen, tot al het vocht is verdampt en opgeslorpt door de aardappelen. Dankzij de boter die achterblijft bakken de aardappelen zacht.
  • Verwarm de oven voor tot 190°C.
  • Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
  • Snij het zwoerd van het spek en snij het vlees in gelijke kleine stukjes.
  • Kruid de stukken tournedos met peper en zout. Leg ze in de hete boter en geef het vlees kleur. (Bak het vlees tijdig, want de pan met aanbaksels heb je nodig om de saus te maken.)
  • Bak het vlees kort langs beide zijden, tot je een goudbruin korstje ziet. Leg de stukken rundvlees (die niet gaar zijn) in een kleine ovenschaal.
  • Giet een beetje van het braadvet weg en bakde uien in dezelfde pan. Voeg een klontje verse boter toe.
  • Laat de spekblokjes meebakken en strooi een paar minuten later de bruine suiker over de uien. Schenk er vervolgens de rode wijn royaal over.
  • Voeg tijm en laurier toe, zet het vuur zacht en laat de saus voor de helft inkoken (ong. 15 minuten)
  • Voeg klontjes koude boter toe en roer met de garde tot je en lichte binding krijgt. Proef en kruid de saus met peper en zout.
  • Schuif het vlees in de hete oven van 190°C. Voor een resultaat ‘saignant’ laat je de dikke steaks zo’n 8 minuten garen.
  • Maak de stronkjes witloof schoon en snij ze in fijne reepjes. Schil de appel, snij het vruchtvlees in kleine blokjes en meng beide in een slakom.
  • Voeg een beetje mayonaise toe. Roer tot er rond elk stukje loof en fruit een laagje saus kleeft.
  • Proef en kruis het slaatje met versgemalen peper en een beetje zout.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet