Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Quiche met ham, prei en oesterzwammen

vr 13 mrt. - 10:33

Jeroen maakt quiche klaar, niet echt een quiche Lorraine, maar een variant. Smakelijk!

Jeroen maakt quiche klaar, niet echt een quiche Lorraine, maar een variant. Smakelijk!

INGREDIËNTEN: (4 personen)

  • 1 vel kruimeldeeg (of zelfbereid ongezoet kruimeldeeg)
  • 200 g ovengebakken ham of breydelham (dikke plakken)
  • 4 eieren
  • 2,5 dl room
  • 100 g gemalen kaas (bv. emmentaler, gruyère)
  • 2 stammen prei
  • 150 g oesterzwammen
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • een snuif gedroogde tijm
  • een snuif muskaatnoot
  • een snuifje cayennepeper
  • klontjes boter
  • peper & zout


Om erbij te serveren:

  • een groene sla naar keuze

BEREIDING:

  • 500 g bloem
  • 100 g amandelpoeder
  • 350 g malse boter
  • 2 koffielepel maizena (maiszetmeel)
  • 2 eieren
  • een snuif zout

BEREIDING

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen, zodat ze mals is.
  • Doe de malse boter in de mengschaal van de machine. Laat het toestel rustig draaien met het hulpstuk voor deeg.
  • Voeg de bloem toe. Let wel: schep ze in delen in de mengpot en laat de machine draaien tot je een homogeen deeg krijgt.
  • Voeg een snuifje zout toe, laat de keukenmachine verder draaien en schenk het koude water, in delen, bij het deeg. Zo wordt het elastischer.
  • Laat de machine draaien tot je een egale bal deeg krijgt. Schep het uit de pot, kneed even, rol het tot een bol.
  • Draai het kruimeldeeg in vershoudfolie en leg het minstens een halfuur in de koelkast.


De quichebodem blind bakken:

  • Verwarm de oven voor tot 180° C.
  • Wrijf de taartvorm in met een klein beetje boter. Bepoeder het ingevette oppervlak met wat bloem. Zo kan je de quiche later gemakkelijk uit de vorm halen.
  • Bepoeder je werkvlak met bloem en wikkel de lap deeg voorzichtig rond je deegrol en drapeer hem voorzichtig bovenop de vorm. Laat het deeg erin zakken en druk de randjes zorgvuldig aan.
  • Snij het overtollig deeg weg met een scherp mesje.
  • TIP: Druk het deeg nu rondomrond een beetje aan, zodat het klein beetje boven de rand uitsteekt. Tijdens het bakken zal de quichebodem een beetje krimpen.
  • Leg een (rond) vel bakpapier bovenop het deeg en strooi er een flinke laag baklinzen of bakgewichtjes in.
  • Schuif de quichebodem in de oven van 180°C en bak het deeg ‘blind’ gedurende zo’n 20 minuten. (Hou nadien de oven warm.)


De vulling voor de quiche:

  • Maak de oesterzwammen schoon. Snij of scheur grote exemplaren in kleine stukken.
  • Plet de look tot pulp. Snipper de ui fijn.
  • Snij het wit en een deel van het groen van de opri
  • Smelt een klont boter in een stoofpot of een ruime pan. Bak de stukken paddenstoel op een matig vuur. Roer er tussendoor de lookpulp onder en voeg dan de uisnippers toe.
  • Snij het zwoerd van de ham en snij het vlees in reepjes of stukjes en laat het kort meebakken.
  • Kruid de hele inhoud van de pan met een snuif gedroogde tijm, een snuif muskaatnoot en een beetje cayennepeper.
  • Laat de mix van groenten en vlees nog 10 minuten stoven op een zacht vuur. Laat voldoende vocht verdampen, zodat de mix ‘voldoende droog’ in de quiche verwerkt wordt.
  • Breek de eieren in een mengschaal. Schenk er de room bij en meng beide met de garde.
  • Verwijder de bakgewichten en het bakpapier uit de voorgebakken deegbodem.
  • Schep de vulling in het kruimeldeeg en verdeel ze gelijkmatig.
  • Schenk het mengsel van ei en room in de quiche. Laat het tussen de stukjes vulling lopen.
  • Bak de quiche in een oven van 190°C, gedurende minstens 30 minuten.
  • Ontvorm het gebak voorzichtig, snij de quiche in taartpunten en serveer ze warm.
  • Jeroen serveert ze met een slaatje van Romeinse sla en mini-trostomaatjes.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet