Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Lasagne met gerookte zalm, courgette en spinazie

vr 24 apr. - 9:30

Altijd lekker: een lasagne. En deze keer niet met gehakt, maar met gerookte zalm en een speciale saus.

Altijd lekker: een lasagne. En deze keer niet met gehakt, maar met gerookte zalm en een saus die een variant is op de traditionele bechamel.

En voor wie ooit garnalenkoppen en pantsers heeft diepgevroren, is het moment gekomen om ze te gebruiken!

INGREDIËNTEN: 4 personen – voor een royale schotel lasagne

  • 24 droge lasagnevellen
  • 600 g gerookte zalm, in plakjes
  • 300 g spinazie
  • 3 courgetten (middelgroot)
  • 1 teen look
  • 200 gemalen kaas (bv. emmentaler)
  • scheutjes olijfolie
  • snuifjes gedroogde oregano
  • peper & zout

Voor de saus:

  • 300 g garnalenkoppen en pantsers (evt. diepgevroren)
  • 8 dl melk
  • 1 eetlepel tomatenpuree (geconcentreerd)
  • ½ citroen
  • 4 takjes tijm
  • 6 blaadjes laurier
  • 2 steranijs
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuif zout


BEREIDING:

  • Ontdooi de koppen en pantsers van grijze garnalen. Strooi ze in een ovenschaal en rooster ze krokant gedurende 15 minuten op 180°C.
  • TIP: Wie geen garnaalkoppen gebruikt kan (een deel van) de garnalenmelk vervangen door kant-en-klare kreeftenbouillon.
  • Spoel de spinazie in ruim water en verwijder taaie bladstelen en –nerven. Laat de groente uitlekken.
  • Breng een ruime pot water aan de kook om straks de lasagnevellen kort voor te koken.
  • Schenk de melk in een pot op een matig vuur. Voeg de geroosterde garnaalkopjes toe, samen met laurierblaadjes, takjes tijm, steranijs, een beetje cayennepeper en een snuif zout. Laat ze tot tegen het kookpunt komen. ‘Infuseer’ alle smaken gedurende 15 minuten.
  • Snij de uiteinden van de courgetten. Gebruik een (Chinese) mandoline om de groente in lange dunne plakken te snijden. (Ongeveer 2 mm dik.) Snij dus geen rondjes, maar plakken op de lengte van de groente.
  • TIP: Wie dikkere plakken courgette gebruikt, kan ze best even kort bakken in een beetje olijfolie, grillen of stomen.
  • Kook de lasagnevellen voor in de pot kokend water. Doe het in beurten, zodat de vellen niet vastkleven. Laat de beetgare vellen uitlekken op een keukendoek. Leg ze niet bovenop elkaar.
  • Pel de teen look en prik hem op een vork. Verhit een scheutje olijfolie in een pot op een stevig vuur.
  • Doe de spinazie in de pot en roer met de ‘lookvork’ voor een mlde looksmaak, tot de groente weggeslonken is. Voeg tussendoor wat versgemalen peper en zout toe. Bewaar de spinazie voor straks.
  • Smelt de boter in een pot op een matig vuur. Schep er de bloem bij en roer met de garde tot je een geurige roux krijgt.
  • Giet de garnalenmelk door een zeef, bij de roux. Druk er de laatste druppel smaak uit. Blijf roeren met de garde tot je een licht gebonden saus overhoudt. (de uitgekookte garnalen gooi je weg)
  • TIP: Een te dikke bechamel kan je verdunnen met wat extra melk.
  • TIP: Wie dat wenst kan wat geraspte kaas (emmentaler) door de saus roeren.
  • Roer er de tomatenpuree door voor een licht zure toets en een rozige kleur. Voeg ook een scheutje vers citroensap toe.
  • Proef de saus en voeg naar smaak extra peper en zout toe.
  • Verwarm de oven voor tot 180°C. Knijp de gestoofde spinazie uit, zodat er nog maar weinig vocht in zit.
  • Bedek de bodem van een ruime ovenschaal met een dun laagje saus. Puzzel daarbovenop een laag lasagnevellen. (Snij ze naar behoefte wat bij.)
  • Schep er een laag garnalensaus over en strijk ze glad.
  • Vervolg met een laag van plakjes courgette. Druppel er een klein beetje olijfolie over en strijk ze uit met een borsteltje. Kruid zo’n laag groente telkens met een wat versgemalen. Peper, droge oregano en een beetje zout.
  • Bedek de groente met een laagje gerookte zalm.
  • Leg er opnieuw een laag pastavellen bovenop, gevolgd door saus en een laagje courgette (met olie en kruiding).
  • Vervolg met laagjes pasta, saus, courgette, zalm, enz. Bouw de lasagne gevarieerd op, en bewaar bovenaan wat ruimte voor de afwerking.
  • Verdeel bovenop de gestoofde spinazie en eindig met een egale laag gemalen kaas.
  • Schuif de zalmlasagne in de voorverwarmde oven van 180°C. Gaar ze gedurende 30 tot 35 minuten en serveer meteen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet