Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Jeroen maakt varkensreepsje en roerei

ma 28 sep. - 1:51

Eenvoudig, snel, gezond en vooral heel lekker! Varkensvlees in de wok met een speciaal smaakje. Zeker proberen!
In Thailand worden dit type streetfood verkocht in kleine kraampjes langs de straatkant. Wokken of roerbakken gaat immers snel. Het is ideaal als je een avond weinig tijd hebt en toch gezond wil eten.
De woksaus die je aan het einde van de bereiding toevoegt geeft het gerecht een eigenzinnige toets. Het is een ideale combinatie van zoet, zout, bitter en zuur.
INGREDIENTEN
De woksaus
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels sesamolie
  • 5 eetlepels sweet chilisaus (zoetzure loempiasaus)
  • 5 eetlepels vissaus
  • 1 limoen
De wok
  • 400 g varkensvlees (van de carré)
  • 1 Chinese kool
  • 200 g diepvrieserwten
  • 250 g rijstnoedels
  • 4 eieren
  • 2 sjalotten
  • 1 chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 g verse gember
  • scheutje neutrale olie
BEREIDING
De woksaus
Meng de bruine suiker met sojasaus, sesamolie, sweet chilisaus en vissaus. Doe er het sap van ½ limoen bij. Zet apart.
De wok
  • Verhit de wok op een hoog vuur tot hij goed heet is.
  • Breng water aan de kook voor de noedels.
  • Snijd het varkensvlees in blokjes. Laat het vet zitten want dat zorgt voor smaak.
  • Doe een scheut neutrale olie in de wok. Bak het vlees in de hete olie.
  • TIP: Laat de wok op een hoog vuur staan en gebruik een houten lepel om te roerbakken. Roerbakken moet snel gaan en op hoge temperatuur, anders ‘kookt’ het vlees.
  • Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Schil de gember, snijd hem in plakjes en dan in julienne. Pel de knoflook, snijd hem in stukjes en kneus hem met een mes. Snipper de helft van de chilipeper met de zaadjes fijn. Bewaar de resterende helft voor een andere bereiding.
  • Schep het vlees op een bord met een schuimspaan. Zet apart.
  • Roerbak de uien, knoflook, gember en chili in de wok glazig en zacht.
  • Haal de buitenste bladeren van de Chinese kool en snijd ze overlangs in twee. Verwijder de harde kern. Snijd de kool fijn. Voor dit gerecht heb je ongeveer een halve Chinese kool nodig. Gebruik de resterende helft in een andere bereiding.
  • Duw de uienmengeling in de wok naar de kanten zodat het midden van de wok vrij is. Breek de eieren en bak ze in het midden van de wok. Schep ze om met de uien zodra ze beginnen stollen.
  • Doe er de Chinese kool bij en roerbak. De kool mag nog wat krokant blijven.
  • Kook de rijstnoedels 3 tot 5 minuten (of volgens de aanwijzingen op de verpakking). Giet af in een vergiet.
  • Doe de noedels in de wok en schep ze voorzichtig door de groenten. Voeg er het vlees aan toe en meng alles door elkaar. Dat lukt het best met een keukentang.
  • Doe de diepgevroren erwtjes in de wok en schep alles door elkaar. De erwtjes zijn heel snel gaar.
  • Giet ten slotte de woksaus bij de bereiding en laat nog even goed opwarmen. Serveer meteen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet