Jeroen maakt gegrilde varkenskotelet met erwtjes en kropsla
ma 20 apr. - 8:30
Deze keer een gerecht met een knipoog. Een beetje anders dan anders, een lenteversie van winterse kost!
Deze keer een gerecht met een knipoog. Een beetje anders dan anders, een lenteversie van winterse kost!
INGREDIËNTEN: (4 personen)
Voor de vleesbereiding:
- 4 varkenskoteletten (200 g/stuk)
- 200 g gerookt spek (dikke lap)
- 800 g vastkokende aardappelen
Voor de groentebereiding:
- 300 g verse erwtjes (gedopt), of diepvrieserwten
- ½ kropsla
Voor de vinaigrette:
- 4 eetlepels sherry azijn
- 8 eetlepels slaolie
- 1 eetlepel scherpe mosterd
- peper en zout
BEREIDING:
- Haal de koteletten tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
- Spoel en schil de aardappelen. Snij de grootste exemplaren in stukken en kook ze gaar in water met een snuif zout.
De groentebereiding:
- Pluk de blaadjes sla los en spoel ze schoon.
- Snij de lenteuitjes in fijne rondjes en strooi ze over de sla.
- Dop de erwten. (Of gebruik diepvrieserwten.)
Het vlees
- Verhit in een braadpan een beetje boter met een scheutje olijfolie
- Kruid de koteletten aan beide kanten met peper en zout en bak ze aan de twee zijden mooi goudbruin.
- Zet een deksel op de pan en gaar de kotelet 4 min. draai ze om en doe hetzelfde voor de andere kant.
- Haal ze uit de pan en hou ze warm.
- Snij zwoerd van het gerookt spek. Snij ook mogelijke restjes kraakbeen we.
- Snij het spek in gelijke blokjes of reepjes van ongeveer een halve centimeter breed.
- Bak de spekreepjes in de pan krokant en laat ze afkoelen op een stukje keukenpapier om het vet eruit te halen.
De vinaigrette:
- Maak een vinaigrette van de sherry azijn, de mosterd en de slaolie, kruid de vinaigrette met peper en zout en meng hem onder de salade.