Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Jeroen maakt een videekroket

vr 6 nov. - 10:30

Lust je wel eens een 'videke' of een kroket? Dan is dit iets voor jou: een videekroket!
Lust je wel eens een 'videke' of een kroket? Dan is dit iets voor jou! Een videekroket!
INGREDIËNTEN: (4 personen)
Voor de kip en de bouillon:
  • 1 kip
  • 5 l kippenbouillon
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 3 stengels selder
  • 5 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • een klont boter
  • zout & peper
Voor de vulling:
  • de gekookte kip
  • 1,5 l van de kippenbouillon
  • 300 g oesterzwammen
  • 200 g bloem
  • 250 g boter
  • 1 dl room
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 teen knoflook
  • 1 bussel krulpeterselie
  • 1 citroen
  • een scheutje arachideolie
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
Voor de kroketten:
  • 100 g bloem
  • 3 eieren
  • 100 g paneermeel
Voor de peterseliedip:
  • ½ bussel peterselie
  • 6 kleine zure augurken
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 dl zonnebloemolie
  • 2 eetlepels appelazijn
  • zout
  • peper
Voor de afwerking:
  • frituurolie
  • 1 citroen
VOORBEREIDING:
  • Ontdooi of maak 5 liter bouillon.
BEREIDING:
Kip en bouillon:
  • Leg de kip in een grote ketel en giet er de warme bouillon bij.
  • Pel een ui en schil een wortel. Snijd ui, wortel en selder in grote stukken en doe ze bij de kip. Doe er tijm en laurier bij.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat de kip 1,5 uur op een zacht vuur garen.
  • Haal de kip uit de bouillon en laat ze uitlekken ineen vergiet. Zeef de bouillon en houd warm.
Vulling:
  • Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in stukjes. Pel de knoflook, snipper hem fijn en kneus.
  • Smelt een klont boter in een pan en bak er de oesterzwammen in. Doe er de knoflook bij en voeg wat boter toe als de zwammen te droog worden.
  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Meet 1,5 l van de warme bouillon af.
  • Laat 200 g boter smelten in een pan en roer er de bloem door. Laat even drogen op het vuur. Giet er onder voortdurend roeren de bouillon bij en voeg er ten slotte en scheut room aan toe.
  • Knijp de gelatine uit en los de blaadjes op in de saus. Doe er de oesterzwammen bij. Haal van het vuur.
  • Trek het vel van de kip en haal het vlees van de botten. Snijd het in kleine stukken en doe het bij de oesterzwammen.
  • Was de krulpeterselie, snipper hem fijn en doe hem bij de oesterzwammen met kip. Breng de velouté op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een kneepje citroensap.
  • Wrijf een grote ovenschaal in met neutrale olie. Stort er de vulling in en dek af met huishoudfolie. Duw de folie tegen de vulling zodat er geen vel op komt. Laat minstens 30 minuten (en liefst nog wat langer) opstijven in de koelkast.
Peterseliedip:
  • Was de peterselie en snijd hem fijn. Doe er de augurken bij en mix.
  • Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de peterselie. Vries de eiwitten in voor later gebruik.
  • Voeg er mosterd en appelazijn aan toe.
  • Mix en giet er geleidelijk de olie bij tot je een gladde saus krijgt. Breng op smaak met peper en zout.
Videekroketten:
  • Klop de eieren los in een schaal of een diep bord met peper en zout. Doe de bloem en het paneermeel in twee diepe borden of schalen.
  • Vul een maatbeker met heet water.
  • Snijd de vulling in rechthoekige of vierkante kroketten. Dompel het mes tussen twee snijbeurten in het hete water en maak het schoon.
  • Haal de kroketten eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel. Zorg dat elke kroket aan alle kanten goed bedekt is met paneermeel.
  • Verwarm de friteuse op 180 °C. Bak de kroketten goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de kroketten met peterseliedip en partjes citroen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet