Heerlijke rammenas!
do 1 sep. - 6:57
Onbekend is onbemind, dat geldt zeker voor de rammenas. Tuinder Bart T’Seyen uit Lier is er echter helemaal weg van.
Onbekend is onbemind, dat geldt zeker voor de rammenas. Tuinder Bart T’Seyen uit Lier is er echter helemaal weg van.
Rammenas komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied, en is al meer dan 4000 jaar oud. Het is een radijsachtige maar wel een stengelknol, in tegenstelling tot radijs die een wortelknol is. Rammenas is daardoor milder van smaak, steviger en groter dan radijs.
Rammenas is een typische wintergroente (zwarte rammenas), maar er bestaat ook een zomersoort, rettich. Aangezien de groente lang bewaart en beide soorten op verschillende momenten geoogst worden is ze het hele jaar door te verkrijgen.
De wintersoort is altijd zwart van kleur, terwijl de zomersoort rettich in verschillende kleuren kan voorkomen en is vrij pittig van smaak. Daikon is een Japanse soort van de rammenas, en is milder van smaak.
Rammenas bevat veel magnesium, kalium, calcium, ijzer en vitamine C. Rammenas wordt meestal geschild of geraspt, en hierdoor wordt ze ook wat milder van smaak. Het wordt meestal rauw gegeten in salades, maar kan ook meekoken in een stoofpotje, of gebakken worden in wat boter of olie.
Gebakken scampi's met rammenas en zure room
INGREDIENTEN
- 12 middelgrote scampi's of langoustines
- boter
- peper en zout
- 4 el fijngehakt bieslook
- 4 el mayonaise
- 3 el zure room
- 1 kleine rammenas
BEREIDING