Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Groentesoep met chorizo

vr 6 jun. - 9:00

Een heerlijk groentensoepje met Zuiders tintje, dankzij de chorizo.

Een heerlijk groentensoepje met Zuiders tintje, dankzij de chorizo.

INGREDIËNTEN: (4 personen)

  • 200 g chorizo (stuk ongesneden worst)
  • 1 grote ui
  • 1 teentje look
  • 1 stam prei
  • 2 wortelen
  • 3 stengels selder
  • 4 tomaten
  • 3 rapen
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 3 l groente- of kippenbouillon
  • 200 g groene boontjes
  • 200 g erwten (gedopt)
  • 50 g zuring
  • peterselie
  • een scheutje olijfolie


BEREIDING:

  • Snij het stuk chorizo eerst in lange repen van zo’n halve centimeter breed. Snij die vervolgens in staafjes en tenslotte in piepkleine stukjes.
  • Pel de ui en snipper hem zo fijn mogelijk. Pel de look en plet de teen tot pulp.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een soepketel op een matig vuur. Stoof er de kleine stukjes Spaanse worst in. Roer en voeg een minuut later de snippers ui en de lookpulp toe.
  • Zet het vuur zachter en verwerk er de rest van de groenten in.
  • Verwijder het wortelstuk en het donkerste loof van de prei. Snij de stam overlangs in twee en spoel de groente zorgvuldig schoon tussen de compacte bladeren.
  • Snij de halve stammen prei in zo’n 4 gelijke stukken. Snij deze vervolgens eerst in fijne reepjes en vervolgens in zeer kleine vierkante stukjes. Doe de versneden prei in de soepketel met chorizo.
  • Snij ook de stengels selder in zo’n 4 gelijke stukken. Snij deze opeenvolgend in reepjes en in kleine stukjes. Ook de selder gaat de pot in. Roer af en toe even.
  • Schil de wortelen en snij ze in dunne langwerpige repen. Snij ze vervolgens in ‘balkjes’ en tenslotte in stukjes.
  • Schil de rapen. Ook hier doet het mes z’n werk in 3 stappen: eerst plakjes, dan reepjes en tenslotte vierkante stukje.
  • Roer de witte blokjes raap door de rest van de fijne groenten.
  • Verzamel wat laurier en verse tijm. Bind ze samen tot een kruidentuil en gooi hem in de soepketel.
  • Schenk de warme bouillon bij de groenten en voeg en snuif zout toe. Laat de soep pruttelen op een zacht vuur.
  • Dop tussendoor de erwten en maak de groenen boontjes schoon. Verwijder van elk boontje de top en het steelstukje.
  • Snij de groene boontjes in gelijke kleine stukjes van 5 millimeter breed. Strooi ze in de warme soep, samen met de gedopte erwtjes.
  • Breng een keteltje water aan de kook. Gebruik het kokend water om de tomaten te ontvellen. De techniek voor dit ‘emonderen’ kan je hier bekijken en nalezen. (weblink)
  • Snij de tomaten in kwartjes. Verwijder uit elk partje de waterige zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in kleine, gelijke blokjes.
  • Voeg de blokjes tomaat bij de pruttelende soep en roer. Laat ze nog even doorkoken, zodat alle ingrediënten gaar zijn.
  • Spoel de zuring voorzichtig en laat ze uitlekken. Verzamel de blaadjes en rol ze samen op tot een dikke ‘sigaar’. Snij de zuring met een scherp mes in uiterst fijne reepjes. De steeltjes hoef je niet te verwerken.
  • Doe precies hetzelfde met de blaadjes basilicum.
  • Strooi de fijne kruiden pas bovenop de soep wanneer je serveert.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet