Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo maak je groentehutsepot met worst en pickles

In de keuken

do 17 nov. - 10:43

Braadworst is wellicht één van de best verkochte producten van elke slager te lande. Soms is het even zoeken naar de slager die het allerbeste recept heeft, want de ene worst is de andere niet.
worsten
© Canva

Neem je bijvoorbeeld een verse grof gemalen varkensworst, dan smaakt die heerlijk met een hutsepotje van verse groenten. Het aanbod van groenten wordt mooier en mooier, waardoor dit allesbehalve een schotel is die je exclusief voor de wintermaanden moet reserveren.

Wat heb je nodig: (4 personen)

  • 4 varkensworsten (grof gemalen)
  • 4 dikke sneetjes gezouten spek (0,5 cm)
  • ½ l kippenbouillon
  • 2 grote uien
  • 3 dikke wortelen
  • 2 stammen prei
  • 3 stengels selder
  • ¼ groene kool
  • 6 aardappelen
  • ½ busseltje (krul)peterselie
  • een schep pickles
  • 1 bouquet garni
  • een paar klontjes boter
  • peper & zout

Aan de slag!

Ontdooi de verse kippenbouillon, of maak vooraf een vers keteltje klaar. (Het recept vind je hier op de website.) Maak meteen voldoende bouillon, en vries deze smaakmaker in porties in.

Maak alle groenten schoon. De prei snij je best overlangs door om zand en aarde makkelijk vantussen de bladeren te spoelen.

Haal de worsten gerust al uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dit helpt te voorkomen dat de worsten tijdens het bakken openbarsten.

Verhit een stoofpot op een matig vuur en smelt hierin een klontje boter.

Snij het spek in reepjes of blokjes. Verwijder vooraf het zwoerd en eventuele stukjes kraakbeen.

Stoof het vlees in de hete boter. Roer regelmatig even in de pot.

Pel de uien en snipper ze grof. Laat de stukjes ui meestoven met het spek. Zet het vuur een paar minuten later wat zachter.

Versnij intussen alle groenten in hapklare stukjes. Schil de wortelen en snij ze overlangs. Snij de wortelen vervolgens in brede halve rondjes.

Verwijder het donkergroene loof en het wortelstuk van de prei. Snij het witte en lichtgroene gedeelte in brede stukjes.

Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de kool. Snij de groente vervolgens in fijne reepjes.

Snij het loof van de selder en verwijder ook het taaie stuk aan de bodem. Zet het mes in de stengels en snij de groente in stukjes van zo’n centimeter breed. (TIP: Als de selder te ‘dradig’ is, kan je de buitenkant van de stengels schillen met een dunschiller. Zo verwijder je taaie vezels.)

Doe de versneden groenten in een vergiet en spoel alle stukjes nog even onder stromend water.

Giet de groentenmengeling in de stoofpot met spek en ui en laat dit stoven op een zacht vuur. Het volume van de groenten zal nog flink verminderen.

Was en schil intussen de aardappelen en snij ze in grove stukken. Laat de aardappelen meestoven met de groenten.

Bevochtig de hutsepot met kippenbouillon. (Gebruik net voldoende bouillon om de groenten in te garen, maar vermijd dat je de hutsepot in een soep verandert.)

Bind een bouquet garni samen met enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en (indien mogelijk) een portie peterseliestengels. Laat het kruidentuiltje meestoven.

Laat de hutsepot op een zacht vuur sudderen tot de groenten en de aardappelen zeer gaar zijn. (plat gekookt) Reken hiervoor 20 à 30 minuten.

Prik slechts enkele gaatjes in elke worst (bv. 3 tot 6 gaatjes). Kruid het vlees naar smaak met wat zout en peper van de molen. (Let op: dit is enkel nodig als het gehakt in de worsten maar zacht gekruid is.)

Verhit een braadpan met daarin een klontje boter. Kies voor een pan waarin de hoeveelheid worst precies past. (Als je een té grote pan gebruikt, dan zal de boter te snel verbranden.)

Bak de worsten aan één zijde in de hete boter en draai ze daarna voorzichtig om. (Zonder er opnieuw in te prikken.)

Plaats een deksel op de pan, en laat de worsten zachtjes verder bakken op een matig vuur. Zo creëer je een soort van oventje. Een varkensworst moet doorbakken zijn, maar niet uitgedroogd.

Hak wat verse peterselie fijn om het gerecht straks mee af te werken.

Roer de hutsepot om, verwijder het bouquet garni en proef. Kruid de groentenmengeling nu pas met peper van de molen en wat zout.

Serveer een stevige schep hutsepot met wat vers gehakte peterselie erover, een warme worst en een flinke lepel Belgische pickles.

Dit is een recept van Jeroen Meus. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet