Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gegrilde spiering met geplette aardappelen en knolseldersalade

do 20 sep. - 3:56

De oerklassieke combinatie van een heerlijk stuk vlees, verse groenten en die onmisbare aardappelen, het is en blijft lekker. Spieringkoteletten zijn budgetvriendelijk en bovendien bijzonder smakelijk
Gegrilde spiering met geplette aardappelen en knolseldersalade
De oerklassieke combinatie van een heerlijk stuk vlees, verse groenten en die onmisbare aardappelen, het is en blijft lekker. Spieringkoteletten zijn budgetvriendelijk en bovendien bijzonder smakelijk. Gril de varkenslap in een gloeiend hete pan en gaar het vlees nog kort in de oven.
INGREDIËNTEN: (4 personen)
Voor de vleesbereiding:
  • 4 lappen spiering ( 1,5-2 cm dik, ong. 250 g per lapje)
  • een scheutje olijfolie
  • peper zout
Voor de geplette aardappel:
  • 1kg vastkokende aardappelen, bv. Belle de Fontenay
  • een scheut fijne olijfolie
  • een snuifje grof zout
Voor de knolseldersalade:
  • 1/2 knolselder
  • ½ citroen
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • enkele takjes platte peterselie
  • peper & zout
BEREIDING:
  • Kook de kleine aardappelen gaar in ongezouten water. Giet ze nadien af en hou ze lauwwarm onder deksel.
  • Zet de grillpan op een hoog vuur en laat de pan minutenlang verhitten. Zo kan je straks perfect vlees grillen.
  • Schil de knolselder. Snij er eerst onderaan een schijfje af, zodat de knol stevig op je werkplank staat. Schil de groente zoals je een ananas schilt.
  • Rasp de knolselder in een ruime mengkom.
  • Schep er de mayonaise bij. (Het recept voor verse mayonaise vind je hier.)
  • Voeg ook de graanmosterd toe en roer de selderstukjes tot een smeuïge salade.
  • Proef en kruid de salade met een snuifje zout, wat peper van de molen en een beetje vers citroensap.
  • Spoel de peterselie en snipper de blaadjes fijn. Meng het groen door de seldersalade.
  • Pel de lauwwarme aardappelen. Dit vraagt een beetje extra werk, maar door de aardappelen in de schil te koken krijg je extra smaak in de bereiding.
  • Schenk een flinke scheut fijne olijfolie in een stoofpot, doe er de aardappelen in en plet ze met een vork. Stop tijdig, want het hoort geen puree te zijn.
  • Kruid de geplette aardappelen met wat grof zout en hou ze warm.
  • Haal de lapjes spiering vooraf al uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kruid de lappen varkensvlees langs beide zijden met peper van de molen en wat zout. Druppel een klein beetje olijfolie over de spiering en wrijf de olie open.
  • Leg het vlees in de gloeiend hete grillpan. Laat het daar onaangeroerd liggen gedurende zo’n 2 minuten. Draai de spieringkoteletten dan pas om, en gril het vlees nog kort.
  • Leg de gegrilde varkenslapjes in een ovenschaal en druppel er een beetje olijfolie over. Gaar het vlees nog ong. 4 minuten in de hete oven van 180°C. (De exacte gaartijd is afhankelijk van de dikte van het vlees en het type oven dat je gebruikt.)
  • Laat het gare vlees nog enkele minuten rusten.
  • Serveer elke hongerige mens een flinke schep geplette aardappelen. Strooi er nog een klein beetje grof zout op. Geef de aardappelen het gezelschap van frisse knolseldersalade en een gegrilde lap spiering. Een saus is overbodig.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet