Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gebakken kalfslever

di 9 feb. - 6:43

Jeroen kookt heerlijk ouderwets vandaag. Een krokant gebakken stuk kalfslever met rode kool en gekookte aardappelen.
Jeroen kookt heerlijk ouderwets vandaag. Een krokant gebakken stuk kalfslever met rode kool en gekookte aardappelen. De rode kool stooft hij in smout of liesvet. De appelen, aalbessenconfituur en suiker maken de kool zoet terwijl de wijn en de azijn voor een zure toets zorgen.

INGREDIËNTEN: (4 personen)

Voor de rode kool:
  • ½ rode kool
  • 2 appelen
  • 2 uien
  • 4 dl rode wijn
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels rode bessenconfituur
  • een scheut azijn
  • smout of boter
  • 5 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • 2 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • peper
  • zout
Voor de aardappelen:
  • 800 g aardappelen
Voor de kalfslever:
  • 600 g kalfslever
  • 3 eetlepels bloem
  • boter
  • peper
  • zout
Voor de afwerking:
  • Rasp de rode kool met een mandoline of rasp.
  • Pel en rasp de uien. Schil de appelen en rasp ze of snijd ze fijn.
  • Smelt flink wat smout of boter in een kookpot met dikke bodem.
  • Stoof de uien en doe er de geraspte appelen bij.
  • Doe de rode kool in de kookpot en laat mee stoven.
  • Kneus de jeneverbessen en stop ze met de laurier, tijm en kruidnagels in een kookei of builtje. Leg het bouquet garni in de kookpot.
  • Giet er de rode wijn bij en voeg ¼ van de bruine suiker toe. Roer er de aalbessenconfituur door en kruid met peper en zout.
  • Zet een deksel op de kookpot en laat op een zacht vuur garen. Voeg eventueel een beetje water toe als het vocht verdampt is.
Aardappelen:
  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Kalfslever:
  • Leg de lever op een schone keukendoek en dep hem goed droog.
  • Snijd de lever in stukken en kruid met peper en zout. Wentel hem door de bloem en klop goed af.
  • Smelt een flinke klont boter in een pan en bak de lever op een middelhoog vuur. Het vlees mag zwemmen in de bruisende boter. Draai het vlees om en zet het vuur lager.
Afwerken en serveren:
  • Breng de rode kool op smaak met zout, peper, azijn en de resterende suiker (naar smaak). Haal het kookei uit de kookpot.
  • Serveer de gebakken lever met gekookte aardappelen en rode kool. Strooi wat grof zout over de lever en geef er een lepel mosterd bij.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet