De preiburgers van Jeroen
ma 30 mei - 9:30
Jeroen maakt een perfecte salade met zelfgemaakte hamburgers met prei. Smullen maar!
Boontjes, aangemaakt met azijn en gemengd met tomaten en aardappelen: Jeroen maakt een perfecte salade en geeft er zelfgemaakte hamburgers met prei bij.
De rauwe, gesnipperde prei wordt gemengd met het gehakt en gaart samen met de burgers.
Bereidingstijd: 70 minuten
INGREDIËNTEN (4 personen)
Voor de hamburgers:
- 800 g gemengd gehakt
- 1 prei
- 100 g gemalen kaas
- 2 eieren
- 50 g paneermeel
- boter
- zout
- peper
Voor de boontjes:
- 200 g boterboontjes
- 200 g groene boontjes
- 5 tomaten
- 600 g aardappelen, vastkokend
- 2 sjalotten
- 1/3 bussel bieslook
- een scheut dragonazijn
- olijfolie
- zout
- peper
BEREIDING
- Schil de aardappelen en kook ze gaar ingezouten water met het deksel op de pan. Giet af en spoel onder koud stromend water. Laat uitlekken.
Voor de hamburgers:
- Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Haal het gehakt uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Spoel het zand van de prei. Snijd de stronken in smalle repen en snipper ze fijn.
- Meng het gehakt met de gesnipperde prei, de eieren, het paneermeel en (eventueel) de gemalen kaas. Breng op smaak met peper en zout.
- Vorm grote hamburgers van het gehakt en laat ze opstijven in de koelkast.
Voor de boontjessalade:
- Breek de uiteinden van de boontjes en spoel ze in water.
- Kook de boontjes gaar in lichtgezouten water. Giet af en spoel onder koud stromend water om de garing te stoppen.
- TIP: Doe de boontjes eventueel bij de kokende aardappelen, dan maak je minder kookpotten vuil.
- Pel en snipper de sjalotten. Giet er een scheut dragonazijn bij en laat een paar minuten marineren.
- Halveer de tomaten en snijd ze in halve ringen. Doe ze bij de sjalotten.
- Snipper de bieslook en doe het bij de tomaten.
- Snijd de aardappelen in blokjes en doe ze met de boontjes bij de tomaten.
- Breng de salade op smaak met peper en zout en werk af met een likje olijfolie.
Voor de afwerking:
- Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Smelt een klont boter in een pan en korst de hamburgers aan beide kanten aan.
- Laat de hamburgers 15 tot 20 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.
- Serveer de hamburgers met de boontjessalade.