Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Bladerdeegpizza met groene groenten en ham

vr 22 mei - 9:00

Een heerlijk recept voor het weekend en bovendien eentje dat in de smaak zal vallen bij groot én klein...

Een heerlijk recept voor het weekend en bovendien eentje dat in de smaak zal vallen bij groot én klein.

Een pizza, daar heb je een pizzabodem voor nodig. Klopt. Maar je kan als bodem ook bladerdeeg gebruiken en die voorzien van een hartig beleg...

INGREDIËNTEN: 4 personen – voor 1 pizza

  • 1 vel bladerdeeg (230 g)
  • 150 g ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas (blokje)
  • 150 g rauwe ham in dunne plakjes
  • 150 g babyspinazie
  • 6 groene asperges
  • ½ courgette
  • 1 teen look
  • 1 eetlepel kleine ontpitte olijven
  • 1 koffielepel kappertjes
  • 1 flinke snuif gedroogde oregano
  • een scheutje room
  • 1 ei
  • scheutjes olijfolie
  • peper & zout


BEREIDING:

De bodem blind bakken:

  • Verhit bij voorkeur een pizzasteen op 200 tot 250°C(naargelang de kracht van je oven) Heb je geen pizzasteen, hou de bakplaat aan de kant en verwarm de oven voor.
  • Rol het vel bladerdeeg uit.
  • Scheid het ei en bewaar de dooierRoer hem los met een piepklein beetje water en strijk met een borsteltje eigeel over de rand van de deegbodem(doreren)
  • Schuif de deeglap op de pizzasteen of op de bakplaat; plaats in het midden een kleiner rond bakblik en strooi er bakparels of gewichtjes in
  • Geef het deeg een eerste bakbeurt van 10 tot 12 minuten. Het middendeel blijft vlak, de rand bakt luchtig krokant.
  • Haal de pizzabodem nadien uit de oven en verwijder het bakblik met bakparels voorzichtig.)

De topping van de pizza:

  • Schep de ricotta in een schaal en rasp er de Parmezaanse kaas bijVoeg een scheutje room toe en meng alles tot een stevig, maar smeerbaar mengsel.
  • Breng het wit kaasmengsel op smaak met een flinke snuif gedroogde oregano, versgemalen peper en wat zout.
  • Schil de groene asperges met een dunschillerSchil ze zorgvuldig rondomrond.
  • Breng een pot met water aan de kook en voeg een snuifje zout toeLaat het water kort koken en zet de pot nadien van het vuur
  • Haal de asperges uit het water zodra ze beetgaar zijn; snij ze in grote stukken.
  • Verwarm de grillpan op een hoog vuurGeef ze tot 10 minuten de tijd om gloeiend te worden
  • Druppel een beetje olijfolie over de uitgelekte asperges en grill ze kort; draai de stengels af en toe om.
  • Spoel de courgette en snij het deel dat je nodig hebt in ronde schijfjes van zo’n 5 mm dik; besprenkel ze met een beetje olijfolie en grill ze langs beide kanten, tot er een gebrand streepjespatroon in staat
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pot of pan op een matig vuur
  • Prik en gepelde lookteen op een vork en doe de babyspinazie in de potRoer met de lookteen, terwijl de blaadjes in sneltempo wegslinkenKruid de spinazie met wat peper en zout

De pizza afwerken en bakken:

  • Verwarm de oven (opnieuw) tot 200 à 250°C.
  • Smeer een royale laag van het kaasmengsel op de pizzabodem
  • Laat de spinazie uitlekken en verdeel ze over de pizza
  • Verdeel ook stukken gegrilde asperge en courgette over het gebak.
  • Strooi olijfjes en kappertjes over het gebak en schuif de bladerdeegpizza in de hete oven
  • Geef ze nog een korte bakbeurt van 5 tot 7 minuten.
  • Scheur de plakken rauwe ham in grove stukken en verdeel ze over de pizza
  • Serveer meteen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet