Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De Topcollectie

Hoe sluit ik de platenspeler aan op mijn pc?

ma 26 nov. - 9:57

Deze vraag moet met een paar tegenvragen worden beantwoord: - Wat voor opneem-element zit er in de platenspeler? - Welke pluggen zitten er aan de platenspeler? - Welke snoeren naar de pc?

Deze vraag moet met een paar tegenvragen worden beantwoord:
- Wat voor opneem-element zit er in de platenspeler?
- Welke pluggen zitten er aan de platenspeler?
- Welke snoeren naar de pc?

Het opneem-element

Het meest voorkomende type pick-up is de magneto-dynamische opnemer, aangeduid met de afkorting "MD". Dit type opnemer geeft een zeer lage spanning van circa 2,5 millivolt (mV) door aan de versterker. (2,5 millivolt = 0,0025 Volt)

Ter vergelijking: een CD-speler heeft een uitgangspanning van circa 200 mV, 80 keer hoger! De gevoeligheid van de analoge ingang van de pc-geluidskaart is ook circa 200 mV. De platenspeler kan hierdoor niet rechtstreeks worden aangesloten op de pc-geluidskaart.

Een ander obstakel is de frequentiekarakteristiek, de verhouding in sterkte van lage en hoge tonen. De CD-speler, cassetterecorder en andere geluidsbronnen geven de lage en hoge tonen even sterk door, een rechte frequentiekarakteristiek.

De "moderne" grammofoonplaten van na 1950 zijn echter zodanig opgenomen dat de lage tonen zwakker zijn dan de hoge tonen. Om de verzwakking van de lage tonen ongedaan te maken moeten de lage tonen meer worden versterkt dan de hoge tonen. Het frequentieverloop tussen lage en hoge tonen is gestandaardiseerd volgens de RIAA-curve.

In de audioversterker wordt een correctie toegepast, zodat uiteindelijk weer een vlakke frequentiekarakteristiek ontstaat. Als de stereo-installatie beschikt over een "PHONO" aansluiting is de RIAA-correctie ingebouwd. De platenspeler op deze versterker aansluiten is de meest voor de hand liggende oplossing.

Nu grammofoonplaten tot zeldzame verzamelobjecten gaan behoren, zijn de moderne stereo-installaties vaker níét dan wél voorzien van een PHONO-aansluiting. Om grammofoonplaten toch met het juiste signaalniveau en de goede frequentiecorrectie te kunnen weergeven moet worden overgegaan tot de aanschaf van een los voorversterkertje.

In de elektronica-onderdelenhandel zijn kant-en-klare voorsterkers te koop. Als een voorversterker wordt gebruikt kan de platenspeler direct op de geluidskaart van de pc worden aangesloten, of op de “TAPE IN” van de stereo-installatie.

Een ouder type pick-up-element is het kristalelement. Dit element geeft voldoende spanning af om rechtstreeks op de geluidskaart van de computer aan te sluiten. Doordat het materiaal waarvan het element is gemaakt na enige jaren oplost door de werking van zuurstof en water, is de kans echter gering dat nog ergens een werkend element wordt aangetroffen.

Kant-en-klare voorsterker




Zeer compacte USB audio adapter.

Sluit je platenspeler, cassette deck of andere analoge audio bron gemakkelijk aan op een PC om oude platen of tapes om te zetten naar MP3 of WAV. Eindelijk kun je je oude platen luisteren op je MP3 speler of computer.

De adapter met RIAA voorversterker is voorzien van zowel een lijn in, als phono aansluiting en is ook te gebruiken als geluidskaart met een audio uit aansluiting.

De pluggen

De aansluiting van platenspeler naar versterker is meestal uitgevoerd met één van deze pluggen:

Din 5 connector


Cinch of tulp connector




Welk type connector wordt gebruikt is afhankelijk van de aansluitingen achteraan de versterker.

Het snoer van de versterker naar de pc

Hiervoor wordt het afgeschermde stereosnoer gebruikt.

De aansluiting op de versterker is gemerkt met “TAPE OUT” of “LINE OUT” als cinch- of tulpconnectors worden gebruikt.

Bij de 5-polige DIN-connector is de aanduiding meestal “TAPE”, “REC”, “TA / TB”.

De aansluiting op de geluidskaart van de pc is meestal een 3,5 mm jack-plug.




De ingang van de geluidskaart is “LINE IN”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet