Jan De Smet: veel te jong vaderloos

Stuur naar een vriend
Leon De Smet heeft een grote invloed gehad op het leven van zijn zoon Jan. Hij introduceerde hem en zijn broer Kris in de wereld van de humor en de muziek. Ze waren Gaston en Leo, Jan de Leo van dienst. En ze groeiden op in een huis vol instrumenten.
 
 

De man in huis

Toch was het vooral het plotse overlijden van Leon, dat het leven van de kleine Jan voorgoed overhoop gegooid heeft. De week na Jans plechtige communie stond een ‘reisje’ naar Antwerpen gepland – zo heette dat toen. Tijdens hun bezoek aan het Steen is Leon bezweken aan een hartfalen. 60 jaar.
 
En plots kreeg Jan de opdracht van zijn familie om ‘ de man in huis’ te worden. Verantwoordelijk te zijn. Veel te jong. “In die tijd was je op je 12 nog echt een kind.”
 

Agenda

Jan heeft ook jarenlang rondgelopen met een agenda waarin stond aangeduid op welke dag hij zou sterven, mocht hij maar net zo oud geworden zijn als zijn vader. Een dag die hij dus intussen al een tijd overschreden heeft en waardoor hij des te harder beseffen hoe jong zijn vader was. Te jong.
 
Het werd de inspiratie 'Als mijn vader...',  het wellicht enige autobiografische lied dat Jan ooit schreef...
 

Geef je mening