Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Witte chocolade is geen chocolade & andere weetjes...

vr 6 feb. - 9:00

Als Belgen zijn we zot van chocolade. Maar weten we wel alles over dit heerlijke product?
chocolade

Als Belgen zijn we zot van chocolade. Maar weten we wel alles over dit heerlijke product?

Leg chocolade niet in de koelkast
De ideale temperatuur om je pralines te bewaren is ongeveer 16 °C. De temperatuur van een koelkast ligt tussen de 3 en 5°C waardoor de chocolade zal uitslaan. Maar ook de smaak van de chocolade gaat verloren in de koelkast doordat ze andere geuren zal absorberen. Ligt je chocolade naast kaas? Dan zal je chocolade na enkele dagen naar kaas smaken.

Neuhaus heeft naast zijn traditionele winkels ook een outlet
In de outlet shop van Neuhaus kan je pralines in overvloed kopen aan fabrieksprijzen. Naast de cadeaudozen en ballotins kan je er ook grote dozen vol met pralines van eenzelfde soort kopen. Die pralines zijn beschadigd of hebben een kortere geldigheidsdatum.
Naast pralines kopen kan je ook pralines proeven. Alle pralines die je kan kopen kan je proeven. Zo weet je 100 % zeker of je wel de juiste keuze hebt gemaakt.

De Neuhaus outlet winkel is gevestigd in Anderlecht naast de fabriek.

Cacaobomen zijn zeer gevoelig voor ziektes
Door de ziektes die de cacaobomen kunnen krijgen gaat ruim 30% van het aantal cacaobomen verloren. Dit terwijl er ieder jaar 3,6 miljoen ton aan cacaobonen wordt verkocht. En dat aantal zal alleen maar stijgen door de toenemende vraag naar chocolade uit Oosterse landen als China en Japan.

Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade
Zwarte chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij bruine chocolade gaat daar nog melk bij om de chocolade minder straf te maken. Maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder. Waardoor witte chocolade volgens kenners geen echte chocolade is.

Dominique Persoone maakt pralines met spek en sojasaus...
Er is veel keuze als het aankomt op pralines. Van Leonidas tot Valentino en Neuhaus. Ze hebben allemaal pralines met hun eigen smaken. Maar de combinaties die Dominique Persoone durft maken zal je zelden vinden. Van pralines met slagroom en framboos tot spek en sojasaus.

Dominique Persoone heeft twee winkels: in Brugge en Antwerpen.

Modeshow van chocolade
Tijdens het chocoladesalon kan je elke dag om 17u een modeshow met kledij uit chocolade zien.

Chocolade is vergif voor honden
Honden zijn veel gevoeliger voor chocolade dan wij. Wanneer je hond per ongeluk chocolade eet kan best onmiddellijk de dierenarts verwittigen. Een halve reep chocolade kan al dodelijk zijn voor een hond. Bij het eten van witte chocolade is er geen probleem vermits daar geen cacaopoeder in zit.

Hoe hoger het cacaogehalte, hoe gevaarlijker. Pure chocolade is daarom veel gevaarlijker dan melkchocolade.

Ook Brussel heeft een chocolademuseum
Op wandelafstand van de Brusselse Grote Markt kan je zowel de geschiedenis van de chocolade als het hele proces van cacaoboon tot chocolade zien. Je moet dus niet meer helemaal naar Brugge gaan om de geschiedenis van de chocolade te ontdekken.

De Grootste chocoladetruffel ooit
802 kg. Zoveel weegt de grootste chocolade truffel ooit die gemaakt werd in Italië.

Chocolade als geneesmiddel
Bij de Maya’s en de Azteken werden cacaobonen beschouwd als geneesmiddel.Onderzoekers werken aan een chocoladepil tegen hartziekten. De pil moet alle nuttige stoffen bevatten die in zwarte chocolade zitten. De ongezonde vetten en suikers worden daarbij uitgesloten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet