Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Welke anticonceptie is geschikt voor mij?

wo 27 feb. - 9:29

Greet is een jonge vrouw van 23. Ze heeft een vriend, maar aan kinderen denken ze nu nog niet. "Ik neem al enkele jaren de pil, maar zou graag van anticonceptiemiddel willen veranderen. Het hormoonspi
Welke anticonceptie is geschikt voor mij?

Greet is een jonge vrouw van 23. Ze heeft een vriend, maar aan kinderen denken ze nu nog niet. "Ik neem al enkele jaren de pil, maar zou graag van anticonceptiemiddel willen veranderen. Het hormoonspiraal vind ik een gemakkelijke optie, aangezien je er niet elke dag aan moet denken...

Nu is mijn vraag: Ben ik geschikt voor het hormoonspiraal of bestaan er betere anticonceptiemiddelen voor mij?"

Om hierop een antwoord te vinden, nodigden De Madammen gynaecoloog Monika Laubac uit. Komt Greet in aanmerking voor de hormonenspiraal?

Het hormoonspiraal is zeker voldoende betrouwbaar, maar het feit dat Greet nog geen kinderen heeft is problematisch.

Het is mogelijk om een hormoonspiraal te plaatsen vóór de aanwezigheid van kinderen, maar dat is niet efficiënt. De baarmoederhals is nog nooit open geweest en de plaatsing van het spiraal zal dus meer pijn doen dan normaal.

Er zijn medicijnen om de baarmoederhals voor te bereiden, hierdoor wordt de plaatsing vereenvoudigd. Maar de vrouw in kwestie zal nog steeds meer last hebben van een langaanhoudende pijn.

Het hormoonspiraal houdt maximum vijf jaar, daarna is het onbetrouwbaar. Je kan het spiraal op elk moment laten verwijderen. De vruchtbaarheid herstelt zich onmiddellijk.

Is er een anticonceptiemiddel dat beter geschikt is voor Greet?

Dat hangt er een beetje vanaf hoe snel zij kinderen wil, maar ook haar medische voorgeschiedenis maakt het verschil.

Vrouwen met bijvoorbeeld een trombose kan ik onmogelijk de pil voorschrijven.

Je hebt ook hormonale pleisters die je wekelijks moet kleven op je lichaam, deze zijn ook erg gebruiksvriendelijk.

Een vaginale ring wissel je maandelijks en is ook betrouwbaar.

Het is een keuze die je persoonlijk moet maken, je moet je er vooral goed bij voelen.



Veel vrouwen klagen bij het spiraal over bijwerkingen zoals acne of gewichtstoename: waaraan ligt het?

Bij het hormonaal spiraal komt gewichtstoename niet zo vaak voor. Het is vooral bij de pil dat het gewicht van de vrouw de hoogte in kan gaan, dit komt dan door de ophoping van vocht.

Acne kan wel voorkomen bij het hormonaal spiraal, maar ook bij andere anticonceptiemiddelen. Meestal is dat het geval bij vrouwen die altijd de neiging hebben gehad om acne te krijgen. Ook vrouwen die in hun puberteit last hadden van acne, hebben een grotere kans.

Zij hebben een anticonceptiemiddel nodig dat de hormonen niet onderdrukt. Het progestageen dat aanwezig is in sommige anticonceptiemiddelen kan acne versterken.

Het hormoonspiraal inbrengen gebeurt bij de gynaecoloog. Is het inbrengen van het spiraal pijnlijk?

Het inbrengen van het spiraal is niet bijzonder aangenaam. Vrouwen die al ooit een kind hebben gekregen, zeggen dat je het inbrengen kan vergelijken met het krijgen van een wee. Het is alleszins heviger dan maandstonden. Natuurlijk krijg je voor het inbrengen een pijnstiller.

Voor de vrouwen die het spiraaltje dragen, stel dat ze toch aan kinderen willen beginnen: kan je meteen het spiraaltje uit je lichaam laten halen en ben je meteen weer vruchtbaar? (moet je lichaam zich aanpassen?)

Je bent inderdaad meteen weer vruchtbaar. Je lichaam moet zich niet aanpassen omdat er geen onderdrukking is van de cyclus.

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt zodat de zaadcellen minder gemakkelijk in de baarmoeder terecht komen. Het voorkomt de zwangerschap.

Je lichaam moet zich op een bepaald moment aanpassen omdat het mechanisch en hormonaal anders in zijn werk ging. Toch is er elke maand een eisprong. Hierdoor heeft dit geen invloed op de vruchtbaarheid.

Klopt het dat vrouwen, die vlak na het verwijderen van het spiraaltje, zwanger worden, grotere kans hebben op een miskraam?

Deze verhalen doen de ronde over alle contraceptie, maar ze kloppen niet. De kans op een miskraam heeft niets te maken met je anticonceptiemiddel.

Veel vrouwen kiezen voor een anticonceptiemiddel waar je zo lang mogelijk geen last van hebt. Dan hebben we het onder andere over de vaginale ring, de prikpil, het hormoonspiraal en het hormonale staafje. Wat is het meest veilige middel?

De veiligheid is meer gegarandeerd bij een langdurig anticonceptiemiddel. Hierbij moet je uiteraard jezelf als ‘mens’ uitschakelen. Als je elke dag of week ergens aan moet denken, komt de veiligheid in gevaar.

Een contraceptie die driemaandelijks of om het jaar vervangen moet worden doet al die tijd zijn werk zonder dat je er op moet letten. Alle mogelijkheden om te falen bij inname zijn weg.

De prikpil is een anticonceptiemiddel dat niet zo bekend is, zijn er veel nadelen? (vb. de vruchtbaarheid keert pas terug na ongeveer een jaar na de laatste injectie)

De prikpil is niet zo een goed idee voor iemand die nog kinderen wil. Na de laatste inenting kan het zeker 6 maanden duren voordat de cyclus zich hervat.

Hierbij krijg je ook een grote hoeveelheid progestageen in een keer in je lichaam. Dit kan gepaard gaan met gewichtstoename en regelmatig bloedverlies.

De prikpil is eigenlijk vooral goed voor vrouwen waarbij het moeilijk is om op een andere manier een veilig seksleven te hebben of voor vrouwen met financiële moeilijkheden. De prikpil is het goedkoopste anticonceptiemiddel op de markt.

Dat buiten beschouwing gelaten: de prikpil blijft zijn betrouwbaarheid behouden. De prijs van een anticonceptiemiddel heeft niets te maken met zijn betrouwbaarheid.

Bijvoorbeeld: als je het over de jaren heen berekent, is het hormoonspiraal goedkoper dan de pil, ook al lijkt dat niet zo bij de aankoop ervan. Een hormoonspiraal dat vijf jaar meegaat heeft ongeveer de prijs van de pil gedurende drie maanden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet