Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

We worden alsmaar slimmer

di 17 mrt. - 8:30

Hoe hoog scoor jij in 'n IQ-test? Als je een goede score wil halen, dan vul je blijkbaar het best een oude test in...

Hoeveel scoor jij in een IQ-test? Als we nu met z'n allen een IQ-test van 100 jaar geleden zouden afleggen, zouden we allemaal genie zijn!

Omgekeerd: de genieën van vroeger zouden vandaag al helemaal niet meer zo slim zijn als ze een hedendaagse IQ-test zouden afleggen. Blijkbaar worden we dus slimmer, elk jaar zelfs 3 punten! Dat heet het Flynn-effect.

In een lijstje met mensen met een hoog IQ vind je steevast Einstein terug

In een lijstje met mensen met een hoog IQ vind je steevast Einstein terug

In een lijstje met mensen met een hoog IQ vind je steevast Albert Einstein terug. Zijn IQ zou meer dan 160 geweest zijn.

IQ-testen peilen naar intelligentie en brengen daarbij een aantal aspecten in kaart: verbaal, numeriek, ruimtelijk en logisch bv. De emotionele intelligentie waaro al enkele jaren iets om te doen is, staat daar niet bij.

Je resultaat op een IQ-test kan natuurlijk ook een beetje positief of negatief beïnvloed worden. Het is dan ook een momentopname. Dat kan door heel wat factoren: of je de nacht voordien goed geslapen hebt bv. Maar ook cultuurverschillen spelen mee!

Vooral op jonge leeftijd

De ontwikkeling van intelligentie verloopt heel snel als je opgroeit. Vanaf een leeftijd van 16 jaar vertraagt die. Als volwassene word je dus eigenlijk maar dommer.

Vanaf 60 of 70 jaar kan je een aantal oefeningen niet meer zo snel maken. Dan moet je meer tijd krijgen. Niet dat jouw kennis verloren gaat, maar het geheugen heeft op een gegeven moment wat meer tijd nodig.

De hoogste IQ-score ooit

Er circuleren op het internet heel wat lijstjes van de 10 hoogste IQ-scores ooit behaald. Al zijn die het nooit helemaal eens.

Wie wel steevast bovenaan opduikt, is ene William Sidis uit de VS die naar schatting een IQ van meer dan 250 à 300 had.

Toen hij 18 maanden oud was, las hij al de krant, en op zijn 11e werd hij toegelaten tot de universiteit van Harvard. Op 16 werd hij cum laude de jongste professor ooit. Hij sprak op latere leeftijd meer dan 40 verschillende talen en dialecten.

Echt gelukkig heeft zijn intelligentie hem niet gemaakt: Sidis werd depressief, stopte daarop met academisch werk en stierf op z'n 46e aan een hersenbloeding.

Toch een hoog IQ?

Mensa is de internationale vereniging voor hoogbegaafde mensen en organiseert regelmatig lokale, nationale en internationale bijeenkomsten.

Meer info op deze website

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet