Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Alles wat je moet weten over een potluckparty

radio2 kerst

aha

wo 28 dec. - 0:19

Radio2-luisteraar Tanja uit Maldegem heeft onlangs gehoord van een 'potluckparty'. Wat houdt dat precies in? En hoe werkt dat? Sylvie Van Onsem werkt als wedding planner en weet waarover het gaat. 
een potluckparty
© Canva
"Bij een potluck neemt iedereen een schotel mee, dat kan variëren van een aardappelsalade tot een fruitsla of linzenpaté. Op die manier ontstaat een uitgebreid buffet, zonder dat je er uren voor in de keuken moet staan. Gezellig samen zijn en nieuwe smaken leren kennen, dat zijn de troeven van een pot luck", vertelt ze. 

Het organiseren

  1. Het is handig om op voorhand aan elkaar te laten weten wat je gaat maken. Zo kan je namelijk voorkomen dat iedereen hetzelfde meeneemt.

  2. Hou je van verrassingen en wil je daarom niet te veel prijsgeven, kan je ook met de gerechtgroepen werken.

  3. Wanneer je bijvoorbeeld een potluck op je werk organiseert, hang dan een affiche uit op een centrale plaats. Zo kan iedereen met een plakkertje/briefje/post-itje/... zijn naam bevestigen op het vakje waarbinnen zijn gerecht hoofdzakelijk te plaatsen is.

De uitnodiging

"Gasten willen wel creatief zijn, maar het liefst binnen een mooi afgebakend kader. Onzekerheid is niet leuk voor hen en dus is een uitnodiging wel handig. Leg ook in de uitnodiging het concept heel duidelijk uit. Niet iedereen kent het en zo voorkom je gênante situaties op het feest zelf. Zet er duidelijk op wat er verwacht wordt."

"Je schrijft er alle praktische gegevens op, maar je kan er ook een dresscode opzetten. Vooral vrouwen geeft dat minder stress. Eventueel kan je op de uitnodiging ook zetten wat iemand ongeveer moet klaarmaken. Zo kan je 10 mensen een voorgerecht laten maken, 10 een hoofdgerecht en 10 een dessert. Anders loop je misschien de kans dat er een onevenwicht is", geeft Sylvie Van Onsem mee. 

Dure en goedkope ingrediënten?

"Dat hoort bij het concept. Dat risico loop je nu eenmaal. Als iemand geen tijd heeft, kan hij altijd naar de traiteur en dat kost natuurlijk geld. Zelf maken kost minder. En als je zelf iets met lamsvlees maakt, dan weet je dat het bij de duurdere gerechten zal horen."

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet