Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Voedselintolerantie of -allergie: het verschil

do 12 jun. - 9:00

Het lijkt tegenwoordig of iedereen een voedselintolerantie heeft, en dat hangt samen met onze consumptiemaatschappij.

Het lijkt tegenwoordig wel of iedereen een voedselintolerantie heeft. Volgens diëtiste Christine Tobback is dat normaal in onze consumptiemaatschappij vol stress, vervuiling en overconsumptie...

Meer info op de site van Optinutrics

Nog redenen

  • Door tijdsgebrek zoeken we naar voedingsmiddelen die we lang kunnen bewaren, maar daarin zitten natuurlijk bewaarmiddelen en suikers.
  • Nog spreekt Christine Tobback van een vetfobie in onze eetcultuur die dit allemaal versterkt. Verhit vet is natuurlijk niet goed, stelt zij, maar koud vet zoals het lepeltje olijfolie bij de sla of volle yoghurt is zeer goed.
  • We gebruiken veel alcohol, koffie, cacao, snacks met suiker en specerijen die sterke reacties van ons lichaam kunnen uitlokken. Tekort aan vitaminen zoals magnesium, vitamine B6 en B12, zink, vitamine C kunnen op hun beurt bepaalde intoleranties versterken.
  • Tijdens verre reizen bestaat de kans dat we voedselvergiftigingen oplopen in landen met weinig hygiëne.

Intolerantie of allergie?

  • Een voedselallergie kan je duidelijk terugvinden in het bloed. Er komt meestal binnen het uur een reactie, namelijk onmiddellijk de productie van histamine.
  • Bij een intolerantie vind je niets terug in het bloed. Er zijn geen antistoffen die gevormd worden tegen een bepaalde stof. Je ziet pas een reactie 2 uur later of zelfs de dag nadien.
  • De uitgestelde reactie kan hoofdpijn zijn, moeheid enz. Je krijgt een zeer uiteenlopend aantal klachten. Vaak hebben de intoleranties betrekking op suikers, fructose of lactose. Suiker werkt niet alleen op de lever, maar ook nog eens op de darmen.

Hoe herken je intoleranties?

  • Afkeer of verslaving tegenover bepaalde voeding kunnen dat al een beetje aangeven. Iets wat je vroeger niet graag lustte, kan zo duidelijk later een intolerantie veroorzaken.
  • Soms is er ook een erfelijke factor bv. in leveractiviteit of opnamecapaciteit van bepaalde suikers in de darmen. Met ademtesten kunnen de slechte absorptie van lactose of fructose achterhaald worden.

Welke reacties zijn er nog mogelijk?

  • Huid- en longaandoeningen zoals netelroos, astmatische klachten, of jeuk. Maar ook hoofdpijn, darm en maagklachten, reumatische klachten en zeker ook vermoeidheid.
  • Ook mentale klachten kunnen optreden zoals concentratieproblemen, woedeaanvallen en prikkelbaarheid, neerslachtigheid, angsten, mood swings en depressie tot zelfs burn-outs .

Welke raad kan je van een diëtist krijgen?

  • Als je de spijsvertering verzorgt, loop je minder kans op intoleranties. 80% van onze immuuncellen bevinden zich namelijk in onze darmflora.
  • Je kan ook proberen voldoende vitaminen en mineralen op te nemen zoals magnesium, vitamine B6 en B12, zink, vitamine C.
  • Of je kan bepaalde voedingsmiddelen zoals vet of puree toevoegen, die ervoor zorgen dat de stof minder snel wordt opgenomen in het lichaam.
  • Of door voedingsmiddelen in te vriezen kan je de eiwitstructuur van sommige voedingsmiddelen veranderen waardoor je lichaam er minder vlug op reageert.

Variatie op de kaart

We gebruiken dagelijks dezelfde voedingsmiddelen, soms nog meerdere keren per dag. Hoe meer we van iets gebruiken, hoe meer kans er bestaat dat er zich een intolerantie ontwikkelt. Eenzijdig diëten is uit den boze. Een diversiteit aan bacteriën in onze darm biedt meer bescherming. Een kant- en klare maaltijd kan wel eens op het menu verschijnen maar niet systematisch.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet