Twee ballen-recepten van Wim Ballieu!

Stuur naar een vriend

Wim gaf ons twee recepten: eentje voor een 'gewone' gehaktbal en eentje voor een veggie-bal. Smakelijk!

ARANCINI TOMAAT-AUBERGINE

Bereidingstijd: 2 uur
Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • olijfolie
  • 1 fijngehakte rode sjalot
  • 200 g risottorijst (arborio/carnaroli)
  • 1 dl witte wijn
  • 6 dl groentebouillon
  • 4 tomaten, ontveld en ontpit
  • 60 g notenmengeling (walnoot, pecannoot, hazelnoot)
  • 40 g besan (kikkererwtenpoeder)
  • fijngehakte verse kruiden, zoals basilicum, tijm, peterselie of bieslook
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de aubergine in kleine blokjes en leg in een ovenschotel. Meng er een goeie scheut olijfolie door, dek af met aluminiumfolie en zet in de oven tot de blokjes zacht zijn.
  • Fruit de sjalot lichtjes aan in een scheutje olijfolie, voeg de risottorijst toe en laat bakken tot de rijst warm is. Blus met de witte wijn en voeg de warme groentebouillon toe. Zet nu het vuur lager en laat de risotto met het deksel op de pot verder garen.
  • Snij intussen de tomaten in kleine blokjes. Zodra de rijst alle bouillon heeft opgenomen en net gaar is, meng er dan de noten, besan, tomaten, aubergine en nog een goeie scheut olijfolie door. Voeg ook de groene kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de risotto nu volledig afkoelen in de koelkast.
  • Neem de risotto er terug bij en vorm er ballen van. Rol deze ballen door het paneermeel en frituur op 180 °C.

 
 

MAISBALL MET POLENTA EN MUNTPESTO

Maïsbal

Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 blikje maïs
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 ei
  • 750 g gemengd gehakt
  • paneermeel

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Doe het blikje mais open en spoel dit onder koud water. Snipper de ui fijn en meng dit samen met het ei en de uitgelekte maïs door het gehakt. Rol er vier ballen van (ongeveer 180 g per bal) en haal door het paneermeel. Leg de ballen op een bakplaat en zet gedurende ongeveer 30 minuten in de oven.

Gegrilde polenta

Bereidingstijd: 15 minuten + afkoelen + 15 minuten
Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten:

  • 600 ml groente- of kippenbouillon
  • 150 g polenta
  • geraspte parmigiano reggiano
  • boter
  • peper en zout

Bereiding:

  • Breng de bouillon aan de kook. Giet het maïsmeel erin en roer met een garde tot de polenta gaar is. Dit wordt een dikke smeuïge massa. Werk af met goed wat geraspte parmigiano en een klont boter. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Stort de polenta in een ovenschaal of op een bakplaat. Laat afkoelen, dit zal nu helemaal opstijven.
  • Verwarm je grillpan. Snij stukken uit de polentakoek en grill ze.
  • Serveren met een maïsbal, erwtjes en muntpesto.
  • Tip: Warme, smeuïge polenta is ook lekker als bijgerecht, met een goeie scheut olijfolie en geraspte parmigiano.

Muntpesto

Bereidingstijd: 10 minuten
Aantal personen: /

Ingrediënten:

  • 1 bosje munt
  • 2 teentjes look
  • 2 handenvol pijnboompitten of walnoten
  • peper en zout
  • olijfolie

Bereiding:

  • Doe de munt met twee teentjes look, de nootjes, peper en zout in de keukenmachine. Overgiet met een goeie scheut olijfolie. Hak fijn en doe er eventueel nog wat olie bij om het wat smeuïger te maken.
  • Tip: Als je de pesto in een bokaaltje met een laag olie erover doet, kan je het nog enkele dagen in de koelkast bewaren.