Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Thieboudienne

vr 9 sep. - 6:42

Eva Ba komt uit Senegal en maakt voor ons een typisch gerecht uit haar moederland: thieboudienne
Dit seizoen schuiven we elke week aan tafel bij iemand met buitenlandse roots. Kwestie van ons smakenpalet wat uit te breiden.
Eva Ba uit Halle mag de spits afbijten. Zij maakt voor ons thieboudienne, een visgerecht uit Senegal.

Thieboudienne

Ingrediënten
  • 3 vissen, bijvoorbeeld dorade of harder, Eva gebruikt kapiteinvis
  • 2 grote uien
  • 3 of 4 teentjes knoflook
  • 2 wortels
  • Klein wit kooltje
  • Cassave of zoete aardappel
  • Aubergine
  • Rood gedroogd pepertje
  • 2 bouillonblokjes Maggi
  • Handjevol krulpeterselie
  • Geconcentreerde tomatenpuree (250 gram)
  • Peperkorrels en grof zout
  • Azijn
  • Basmati rijst
  • 3 limoenen
  • Vloeibare Maggi

Bereidingswijze

  • Hak de krulpeterselie, knoflook en rode peper fijn en stamp het daarna in de vijzel. Maak aan beide kanten van de vis over de breedte (van rug naar buik) een inkeping. Stop het mengsel daarin. Bak de vis gaar in hete olie.
  • Snijd de uien in kleine blokjes en bak dat met een beetje olie in een grote pan. Schep de tomatenpuree erdoor en laat het een paar minuten stoven. Blus het af met zes kopjes water en laat het op laag vuur pruttelen.
  • Maak de groenten schoon, snijdt het in grote stukken en doe het in de grote pan bij het uien-tomatenmengsel. Let daarbij op dat de ene groente een langere gaartijd heeft dan de andere. Cassave bijvoorbeeld moet langer koken voordat het gaar is en doe je dus eerder in de pan.
  • Hak de peperkorrels en grof zout, een teentje knoflook en bouillonblokjes fijn, en voeg het toe aan de saus met groenten. Alles ongeveer 45 minuten op laag vuur laten pruttelen.
  • Was de rijst wassen (traditioneel in een kalebas), verwijder eventueel de zwarte puntjes en kook het.
  • Proef ondertussen of de saus goed op smaak is en voeg eventueel kruiden toe. Leg de vissen in de saus en laat ze 15 minuten mee verwarmen.
  • Haal de vis en groenten uit de saus en leg ze apart. Giet de saus in een schaal of pan. Doe de rijst in de grote pan en schep er voorzichtig de saus door. Mocht het te droog zijn, dan tijdens het koken wat water toevoegen. Eventueel naar smaak een klein scheutje azijn en wat druppels maggi erbij doen.
  • Leg de rijst op een grote schaal en leg de vis en groenten er bovenop. De gastvrouw kan naar wens partjes limoen uitknijpen boven de vis of wat vloeibare maggi toevoegen per persoon. Leg lepels op de rand en eet vanaf de schaal.
Meer info over Eva Ba uit de reportage vind je op deze site.
De jaarbeurs van Gent heeft dit jaar Senegal als gastland. De beurs loopt van 10 tot 18 september. Meer info via deze site.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet