Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Recept: blanc-manger

vr 20 mei - 6:13

Weet jij welk ingrediënt we hebben weggebiept? Als je het kan raden, maak je kans op 375 euro aan kookpotten!
4 weken lang - van 16 mei tot en met 10 juni - kan je bij De Madammen elke werkdag een kookpannenset van Beka ter waarde van 375 euro winnen.
Om te kunnen winnen, moet je luisteren naar De Madammen, van maandag tot en met vrijdag, tussen 10 en 12. Hou je telefoon in de aanslag en bel op het goede moment.
De recepten die bij het spel horen, kan je hier op de site elke dag opnieuw raadplegen.

Blanc-Manger

Dit recept vond onze chef in een vijftiende eeuws kookboek. Maar hij had misschien evengoed een ander Middeleeuws kookboek ter hand kunnen nemen want dit recept vind je bijna in alle kookboeken die uit de Middeleeuwen bewaard zijn gebleven. Blanc Manger.
Het was een geliefd diner van de Europese adel. Het wordt onder meer in de proloog van de Canterbury Tales genoemd. De belangrijkste ingrediënten waren melk of amandelmelk, suiker, kip of vis, en vaak rijst. Het was eeuwenlang een hoofdgerecht. Pas in de 17e eeuw werd het een dessert, bereid met gelatine en volgens ons huidige begrip een pudding is.
Tegenwoordig is blanc-manger een zoet en romig dessert, een soort panna cotta met amandelsmaak.
INGREDIENTEN
Voor 4 personen
  • 1l ongezoete amandelmelk
  • 1 mespuntje saffraan
  • 50 g suiker
  • 200g dessertrijst
  • 1 kipfilet
  • 40g amandelschilfers
  • Zout
BEREIDING
Breng de amandelmelk met wat saffraan, een snuifje zout en de suiker aan de kook. Voeg de rijst toe en laat de melk zachtjes koken gedurende 40 minuten, terwijl je af en toe zachtjes roert. De rijst mag immers niet aan de pan kleven. De Blanc-manger is klaar als de rijst gaar is en het mengsel smeuïg is geworden. Snij nu de kipfilet in stukjes terwijl de rijst gaart. Bak ze in de boter. Rooster de amandelschilfers. Als de rijst gaar is, meng je de kip met de rijst. Garneer met de geroosterde amandelschilfers en dien op.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet