Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Made in Hongarije: goulash

ma 23 mei - 6:00

Weet jij welk ingrediënt we hebben weggebiept? Als je het kan raden, maak je kans op 375 euro aan kookpotten!
4 weken lang - van 16 mei tot en met 10 juni - kan je bij De Madammen elke werkdag een kookpannenset van Beka ter waarde van 375 euro winnen.
Om te kunnen winnen, moet je luisteren naar De Madammen, van maandag tot en met vrijdag, tussen 10 en 12. Hou je telefoon in de aanslag en bel op het goede moment.
De recepten die bij het spel horen, kan je hier op de site elke dag opnieuw raadplegen.

Goulash

Deze week gaan we op zoek naar 'nationale' gerechten. We starten in Hongarije, met goulash.
Toen Hongarije in de tweede helft van de 19e eeuw meer autonomie verkreeg, moest er aan het nationalisme gewerkt worden. En wat werkt er beter als symbool voor een land dan een nationaal gerecht? Goulash (komt van gulyás, of Hongaars voor 'herder') is oorspronkelijk een gerecht dat de herders klaarmaakten op de vlakten wanneer ze hun kudde lieten grazen. De nadruk lag op makkelijk te dragen en lang houdbare ingrediënten, klaargemaakt in 1 pot die boven een vuur werd gehangen.
INGREDIENTEN (Voor 4 personen)
  • 1 zeer grote ajuin of 2 gewone ajuinen
  • 1 scheut olijfolie
  • 5 knoflookteentjes
  • 3/4 kg rundsstoofvlees
  • 1 grote, rode paprika, zaadjes verwijderen
  • 1 kruidentuiltje
  • 400 gram tomaten
  • 1 afgestreken eetlepel paprikapoeder
  • peper en zout
  • 4 tal kleine aardappelen
  • ½ liter fond van rund
BEREIDING
  • Voor de basis neem je een grote ui die je redelijk fijn snijd.
  • Verwarm een scheut olijfolie indien voorhanden in een pan met rechte, opstaande wand en stoof hierin de ui aan.
  • Snijd ondertussen een 5tal knoflookteentjes fijn en voeg bij de rustig aanstovende ajuinen: houd het vuur laag, zodat de knoflook niet verbrand.
  • Kruid het vlees met peper, zout en paprikapoeder, voeg de stukken rundsstoofvlees aan de ajuinen toe en laat op een zeer zacht vuurtje rustig mee aanstoven: houd het vuur hoog genoeg zodat het vlees kan kleuren zonder dat de bodem van je pot nat wordt van het vocht uit het stoofvlees.
  • Snijd ondertussen een grote, rode paprika fijn in lange repen van minstens een halve centimeter dik (in julienne).
  • Roer het vlees om zodat het aan alle kanten kan kleuren.
  • Voeg de stukken paprika toe in de stoofpan en roer goed om.
  • Voeg er een kruidenbuiltje of laurier, tijm, zwarte peperbolletjes en rozemarijn aan toe.
  • Neem verse tomaten en verwijder het velletje of gebruik gepelde tomaten uit blik. Snijd de verse tomaten in stukjes, voeg de gepelde tomaten gewoon zo toe en stoof mee aan.
  • Kruid met de eetlepel paprikapoeder en wat extra zout.
  • Schil tenslotte enkele aardappelen, snijd ze in de lengte door en dan nog eens in de helft, en voeg bij in de pan.
  • Voeg er de fond van rund aan toe en laat minstens 1 uur onder deksel op een laag vuurtje pruttelen. Ga je soep maken, voeg dan in plaats van ½ liter fond gewoon anderhalve liter bouillon toe.
  • Je soep is klaar als het vlees gaar is. Je Hongaarse goulash is klaar als – uiteraard het vlees gaar is en – het vocht ingekookt is tot saus. Serveer met yoghurt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet