Koken met rode biet

Stuur naar een vriend

Rode biet kennen we allemaal wel, maar hoe vaak koken we ermee? Een vraag waar ook luisteraar Isabelle mee zit. "Wat kan ik klaarmaken met rode biet?"

Om een antwoord te geven hebben De Madammen groentenkok Frank Fol uitgenodigd. Hij ging aan de slag in de bijkeuken van De Madammen en geeft aan wat je zo allemaal kan doen met rode biet.

Rode biet is veelzijdig, supergezond en - niet onbelangrijk - heeft een sublieme kleur.

Sommige mensen vinden dat rode biet een grondsmaak heeft, maar dat valt nogal mee, vindt Frank. Veel hangt af van de manier waarop je ze klaarmaakt.

Hoe dan ook: om te vermijden dat de rode biet bruin wordt bij het klaarmaken moet je vermijden om hem te lang op te warmen. Ideaal is de rode biet met pel te garen: dat kan een halfuur tot 2 uur duren afhankelijk van de grootte van de biet.  

Gewoon in water koken (laten onderstaan). Voelen of hij gaar is: eens prikken met vork of naald en dan laten afkoelen in  koud water. Eenmaal afgekoeld kan je de biet makkelijk met de hand pellen. Het resultaat is een mooie paarse kleur. Dat is dan de basis voor allerlei gerechten met rode biet...

Koken met rode biet

 

RODE BIET RISOTTO

Ingrediënten
(4 personen)

  • 120 gr. risotto rijst
  • halve dl olijfolie
  • peper van de molen en zeezout
  • cayennepeper
  • 120 gr. gegaarde rode biet
  • boter
  • 2 teentjes geperste gerookte knoflook
  • 1 fijn gesnipperde sjalot
  • 120 gr Cantal kaas
  • 80 gr veldsla

Bereiding

De rode biet mixen we met 2 keer zoveel water tot we een gebonden soepje bekomen. Hiermee kunnen we de risotto bevochtigen.

De sjalot en de look aanfruiten in een geut olijfolie. De rijst er onder roeren. Bevochtigen met een geut rodebiet soep. De bereiding kruiden met cayennepeper en zout. Hou er rekening mee dat heel dit proces tot 20 min. kan oplopen. Telkenmale het vocht is opgenomen door de rijst,  herbevochtigen we de bereiding en roeren we goed. Het is aan u nu om uit te maken of u de risotto lichtjes krokant wilt of goed gaar. U stopt de herhaling van vocht inbreng bij uw keuze. De afwerking gebeurt vervolgens door de toevoeging van een klontje boter. Dit alles nogmaals goed onder roeren.

Afwerken

De smeuïge en warme risotto verdelen in de diepe borden, hierop de met olijfolie en peper van de molen gekruide veldsla verdelen alsook de in stiftjes gesneden Cantal kaas.

----------------------------
MOLSLA MET MOES VAN RODE BIET, ABRIKOZENCOMPOTE EN GEPOFTE WILDE RIJST

Ingrediënten
(4 personen)

  • 1 blanke molsla
  • 1 kleine rodebiet
  • 2 dl room
  • 2 gelatine blaadjes of wat agar agar
  • witte peper van de molen
  • selderijzout
  • foeliepoeder
  • kardamonpoeder
  • cayenne peper
  • 1 stevige eetlepel ongepelde wilde (rode) rijst
  • 4 rijpe abrikozen
  • Chinese bieslook

Bereiding
Kook de biet in ruim water. Lentebieten moet men ongeveer 25 minuten kooktijd geven. Winterbieten zijn pas gaar na 1,5 tot 2 uur. Na het koken dienen ze afgekoeld te worden onder koud water. Stroop vervolgens het vel weg. Plaats in kommetje zonder vocht.

Room driekwart opslagen. Gelatine weken in koud water. Een geut water opwarmen en geweekte gelatie hierin oplossen. 60 gr biet samen met dit gelatinevocht mixen tot fijne puree. Kruiden met selderijzout, kardamon, foelie, witte peper en cayenne peper. Puree met room mengen en in koelkast even laten rusten.

Rijpe abrikozen ontpitten en in kleinere stukken snijden. In een potje onder deksel op een laag vuurtjes 10 minuten laten stoven. Zachtjes roeren en vooral niet laten kleuren. Eventueel enkele druppels water toevoegen. Als abrikozen goed rijp zijn hebben ze een prachtige balans tussen zoet en zuur, en hebben vooral veel smaak. Compote laten afkoelen.

Arachideolie in kookpotje opwarmen tot rijstkorrel zich ontpopt tot popcorn. Test met een enkele korrel tot de olie de juiste temperatuur heeft bereikt. Voorzie schaaltje met keukenpapier, alsook schuimspa (schepje) om gepofte rijst te kunnen scheppen. Bij juiste temperatuur stort u al de rijst gelijktijdig in olie en 5 seconden later is de rijst gepoft en schept u ze er onmiddellijk uit voor ze volledig bruint. Even overtollig vet wegschudden in keukenpapier en wat zouten.

Afwerken

Op elk bord spuit men wat moes, een lepeltje compote plaatsen, de molsla en afwerken met gepofte rijst, een takje (chinese) bieslook en eventueel wat foeliepoeder.

Meer info over koken met groenten en Frank Fol vind je HIER en HIER!

Frank Fol maakt rode biet klaar