Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Koken met liefde

vr 27 mrt. - 10:30

'Het genot zit niet alleen in het gehemelte, maar ook in alle andere dingen die de maaltijd begeleiden.' Sophia Loren.

'Koken con amore' (in het Italiaans: In cucina con amore) is voor het eerst verschenen in 1971. Nu ligt het terug in de winkel. Heerlijk retro, maar helemaal niet gedateerd.

Het boek van de Italiaanse filmdiva geldt als een ware kookbijbel. Dat bevestigt Isabella Cozzi, zelf chef met Italiaanse roots. Dat Sophia Loren vooral bekend is als een van de beste actrices ooit, neemt niet weg dat ze wel degelijk geloofwaarig is als kok.

"In Italië is elke mamma, elke huisvrouw, geloofwaardig als kokkin, want elke Italiaan leert eten bij zijn moeder, en zij geeft haar recepten van haar familiekeuken door aan haar kinderen. Daarom heeft iedere vrouw haar eigen recept."

Bovendien komt La Loren uit Napels, een stad die gekend staat voor de échte Italiaanse keuken en de "cucina povera".

De recepten in het boek zijn klassiekers, vergelijkbaar met onze steak met frieten, bijvoorbeeld. Klassiekers blijven klassiekers, ook in Italië. "Een carbonara uit de jaren '70 wordt vandaag de dag ook nog gegeten, kijk maar op de menukaarten bij de Italiaan op restaurant."

Het boek bevat zowel bij ons bekende gerecht als minder bekende gerechten, op basis van peulvruchten bijvoorbeeld, of verschillende variaties op de 'panini imbottiti' of sandwiches.

De recepten zijn wel typisch van het zuiden van Italië. Als Napolitaanse is Sophie Loren opgegroeid met veel tomaten, pizza, mozzarela, kortom een andere keuken dan die in het noorden van Italië.

Het favoriete gerecht van Isabella Cozzi is spaghetti met klassieke tomatensaus, (de echte pastasciutta)

Spaghetti met klassieke tomatensaus, (de echte pastasciutta). Hieronder vind je het recept.

Spaghetti met tomatensaus

Ingrediënten voor 6 personen

  • 600 g spaghetti
  • olijfolie
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 500 g gepelde tomaten uit blik of vruchtvlees van verse, ontvelde tomaten
  • basilicum
  • suiker
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • zout


BEREIDING

Dit is het traditioneelste recept dat in Napolitaanse keukens van moeder op dochter wordt doorgegeven.
De spaghetti, of ‘vermicelli’, moeten ‘al dente’ gekookt worden.
En, heel belangrijk, als de pasta gaar is, moet de saus al klaar zijn.

Voor de saus ga je als volgt te werk:

  • Doe in een stevige pan, van het vuur af, een beetje olijfolie (3 eetlepels per 2 personen) en fijngehakte knoflook (1 teentje per 2-3 personen). Knoflook is een ingrediënt dat in geen enkele Napolitaanse en mediterrane keuken ontbreekt. Als je er echt niet tegen kunt, kun je de hoeveelheid verminderen of de knoflook zelfs helemaal weglaten, maar het is wel jammer om zijn aroma te missen.
  • Zet de pan op flink hoog vuur. Voeg als de olie gaat koken en de knoflook lichtbruin wordt de tomaten toe. Doe er ook een paar basilicumblaadjes bij (als je geen vers basilicum hebt, is gedroogd ook prima), een flinke snuf zout (naar smaak) en een eetlepel suiker.
  • (Tegenwoordig laten veel mensen de suiker achterwege maar dat is een vergissing, want hij dient om de beetje
  • zure smaak van de tomaten weg te nemen.)
  • Zet het vuur laag en laat de saus 30 minuten zachtjes koken. Dat is alles.
  • Doe de gare pasta in een serveerschaal, schenk de saus eroverheen en voeg een ruime hoeveelheid Parmezaanse kaas toe, minstens 1 eetlepel per persoon. Meng goed en serveer.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet