Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Je tuinhuis een facelift geven

di 23 apr. - 9:30

Johan uit Evere heeft sinds 5 jaar een tuinhuis in de tuin. "Toen zag het er best nog okee uit, maar nu vind ik dat het er wat afgeleefder uitzien. Ik zou het daarom heel graag willen opknappen. Naar
hout vernissen

Johan uit Evere heeft sinds 5 jaar een tuinhuis in de tuin. "Toen zag het er best nog okee uit, maar nu vind ik dat het er wat afgeleefder uitzien. Ik zou het daarom heel graag willen opknappen. Naar de zomer toe wil ik graag dat het er als nieuw uitziet."

De Madammen haalden hiervoor Bas Temmermans van Gamma naar de studio.

  1. Als het huisje echt heel vuil is, kunnen we het eerst afwassen, gewoon met een sponsje en wat water. Zeker niet met een hogedrukreiniger, want meestal is het dennenhout en dat is daarvoor veel te zacht. Ook niet teveel water gebruiken, dan gaat het hout uitzetten.
  2. Een volgende stap is dan opschuren, maar daarvoor moet je wachten tot het huisje helemaal droog is. Je mag alleen op droog hout schuren.
  3. Een tuinhuisje dat je in de winkel koopt is geïmpregneerd, en dankzij die behandeling gaat het hout makkelijk 10 jaar of meer mee zonder verdere behandeling. Als je het zoals Johan dan wat wil verfraaien, moet je het lichtjes opschuren: alles wat los is moet eraf, en de porïën moeten mooi open komen. Ook als je tuinhuisje gebeitst is, moet je op die manier te werk gaan.
  4. Opgelet: als je tuinhuis al geverfd is, of gevernist, heb je heel wat meer werk. Schuur het af, met de hand: eerst met een grof schuurpapier, dan met een fijner schuurpapiertje. Het kan ook met de schuurmachine, maar opletten: het is dus zacht hout. Zorg dat alle spleetjes en groeven proper zijn, bv. met een zachte staalborstel.
  5. Daarna is het heel belangrijk dat je het hout behandelt om het te beschermen. Dat doe je best met een houtbeits op waterbasis. Op die manier kan je de houtstructuur nog zien, want het is doorzichtig, maar je hout is toch beschermd en blijft ademen. Er bestaat heel veel keuze in: het kan in natuurkleur, met kleurloze beits, of houtkleuren licht of donker, zelfs groen, grijs of wit. Op lange termijn is beitsen de beste oplossing.
  6. Als je kiest voor een volledige transformatie zou je het tuinhuisje ook kunnen verven met een lakverf in een kleur naar keuze. Wel kiezen voor een lakverf die geschikt is voor buitenschrijnwerk en die UV-bestendig is. Liever twee dunne laagjes verf dan één dikke. Als het hout echt in slechte staat is moet je zelfs een primer gebruiken.
  7. Vernissen is ook een optie, maar dat kan na een tijdje gaan afbladeren. Het hout kan ook niet meer ademen. Beitsen is daarom beter.

Wat met het dak?

Op een tuinhuisje ligt meestal roofing op het dak. Die roofing kan makkelijk 50 jaar meegaan. Dus de kans is groot dat die nog prima in orde is, ook al ziet hij er misschien een beetje minder fris uit. Als het dak echt kapot is dan moet je de roofing eraf doen en nieuwe roofing leggen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet