Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Je gevel schilderen

di 15 mei - 8:00

Mark uit Overijse wil zijn gevel schilderen: "Mijn gevel is opgetrokken uit rode baksteen, maar na 20 jaar wil ik eens een ander kleurtje. Hoe kan ik mijn gevel verven?"
vader en dochter schilderen gevel

Mark uit Overijse wil zijn gevel schilderen: "Mijn gevel is opgetrokken uit rode baksteen, maar na 20 jaar wil ik eens een ander kleurtje. Hoe kan ik mijn gevel verven?"

De Madammen leggen Marks vraag voor aan Jan Egghem, technisch adviseur bij BOSS paints nv.

vader en dochter schilderen gevel

vader en dochter schilderen gevel

Je gevel moet stof- en mosvrij zijn, en het is belangrijk dat je alle gaatjes in de muur dicht zijn. Anders kan je bellen krijgen omdat de lucht van in de gaatjes door de warmte gaat opblazen. Je hebt dit probleem voornamelijk bij een betonnen gevel, maar het kan ook bij bakstenen.

Kies het best een niet te donkere kleur. Want hoe donkerder de kleur, hoe meer opwarming van de verflaag.

Zorg er zeker voor dat alle vochtproblemen opgelost zijn voor je aan de verfwerken begint. Als je vochtproblemen hebt, dan bladert de verf af!

Waarmee moet ik rekening houden als ik mijn verf ga kopen?

Er is keuze uit verschillende glansgraden,om te beginnen.

Welke structuur kies je: glad, effen of toch met een korrel? Eventueel kaleien.

Je kan verf op waterbasis kiezen of op basis van solvent.

De kleur is ook heel belangrijk. Gevelverven zijn altijd watergedragen dus daar is er geen verschil. Je hebt verschillende glansgraden, satijnen gevelverf en dan moet je de structuur kiezen: glad effen of toch met korrel.

Soms moet er ook rekening gehouden worden met de dampdoorlaatheid. De meeste verven zijn damp-open, maar als je met een specifiek vochtprobleem zit, vraag je het best meer advies. Er zijn verfsoorten die vochtbestendig zijn, maar dat is redelijk dure, speciale verf. Je hebt ook weinig keuze in kleuren en er zit altijd een klein korreltje in. Deze verf wordt vaak gebruikt op brievenbussen, schoorstenen, tuinmuurtjes,… Je kan deze verf ook gebruiken voor je gevel, maar dan kan het wel heel duur worden.

Als het een constructieprobleem is waarbij er opstijgend vocht is, dan moet men eerst het vochtprobleem oplossen. Als de muur vochtig is omdat het bv. een nieuwbouw is, laat je die beter gewoon drogen.

Wat is het verschil tussen watergedragen verf en solventverf?

Je kan kiezen tussen watergedragen verf of solventverf (op basis van white spirit).

Elke soort heeft zijn voordelen en nadelen. Watergedragen verf droogt heel snel waardoor je heel snel moet werken, terwijl solvent verf je meer tijd geeft. Je hebt ook minder kans op strepen.

Solventverf gaat wel minder lang mee dan watergedragen verf. Ze bleekt veel meer af door de zon, waardoor je regelmatiger gaat moeten bijschilderen.

Hoe schilder je een garagepoort?

Voor je begint, moet je zeker de poort schoonmaken. Je moet ze matteren, natschuren en grondig ontvetten. Dit wordt over het algemeen gedaan met een schuursponsje en een goeie ontvetter. Daarna spoel je de poort af.

Voor je begint te verven, breng je een grondlaag(hechtingslaag) aan. Let op: ze moet specifiek voor kunststof en gladde oppervlakken zijn! Kies een verf die voldoende elastisch is, weersbestendig en tegen UV-stralen kan.

Praktisch: de poort open zetten zodat je paneel per paneel kan schilderen. Schilder best niet tussen de panelen. Vergeet ook de zijkanten niet af te plakken.

Naast gevels en garagepoorten, vind je ook veel hout terug buitenhuis. Welke mogelijkheden heb je daarbij?

Je kan kiezen tussen een dekkende verf of een transparante olie.

Verf

Als je hout wil schilderen, moet je kijken of het vergrijst is door de zon. Zo ja, dan is het toplaagje dood hout en dan moet je dat schuren. Anders gaat de verf afbladderen. Na de grondlaag, breng je de verf aan. Meestal is 2 lagen genoeg.

Olie

Je kan kiezen voor olie die het hout ‘edel’ maakt, daarmee bedoelen we houtveredeling. Deze olie beschermt het hout tegen de zon. Meestal is het bruine olie. Daarnaast kan je ook pure olie gebruiken.

Deze olie legt geen film, maar trekt volledig in. Ze wordt meer gebruikt om het hout te voeden. Je krijgt minder waterkringen door deze olie, maar het hout is niet beschermd tegen de zon.

Welke primer moet je gebruiken als je aluminium wil schilderen?

Je hebt ferrometalen en non-ferrometalen. Bij ferrometalen (metalen die ijzer bevatten) moet je een antiroestprimer gebruiken. Non-ferro metalen (zonder ijzer) zoals aluminium of verzinkt metaal roesten niet, dus moet je daarvoor een andere primer gebruiken. Voor je de primer aanbrengt, moet je ook matteren, natschuren en ontvetten.

Tijdens welke tijd van het jaar schilder je het best buiten?

Het moet een seizoen zijn waarin het voldoende warm is. De ideale temperatuur is 18 à 20 graden. Het moet minimaal 7 à 8 graden zijn, anders droogt de verf niet. Het moet droog weer zijn, liefst niet te veel mist. Boven de 25 graden verf je het best niet, want dan gaat de verf te snel drogen. Tussen half april en oktober is ideaal.

Hoe overschilder je een geoliede voordeur?

Het is belangrijk om te controleren dat de hechting van de olie nog goed is. Als de olie er al heel lang op staat, riskeer je dat de hechting slecht is en dan krijg je blazen. Zeker goed controleren als de deur gericht is op het zuidwesten. Als de hechting slecht is, moet je alles afschuren tot op het blote hout.

Je kan dit testen met de 'plakbandtest': teken met een cuttermesje een rastertje en kleef daar plakband over. Als je de plakband eraf trekt en er komen vakjes mee, dan is de hechting daar slecht. Als er geen vakjes mee komen, is de hechting goed, en dan volstaat het om gewoon eens op te schuren.

Hou onderhoud ik mijn geverfde hek of muur?

Regelmatig eens afwassen. Het is niet nodig om een extra beschermende laag te gebruiken (zoals vernis). Het is de bedoelding dat de verf voldoende duurzaam en sterk is van zichzelf.

Het kan zijn dat de verf begint af te pellen na een paar jaren, of bleker is geworden. Dan kan je het best nog eens schuren en bijschilderen. Een jaarlijks onderhoud is belangrijk.

Wat zijn de buitentrends van 2012?

Kleurgebruik kan sterk verschillen van streek tot streek (zoals felle kleuren in Luxemburg, en blauw-wit in Griekenland). In Vlaanderen houden we van een sober kleurgebruik, tenzij voor commerciële panden.

In 2012 zet de trend van het 'doos-effect' zich verder. Het creëren van vlakken en volumes bestond binnen al (muur, radiatoren, deur… allemaal in dezelfde kleur), maar zet zich nog meer door naar buiten: gevel, dakoversteek, ramen, deuren... allemaal in dezelfde kleur!

Indien één kleur: volledig donker buitenvolume (off black, bv. BT12-31 industrial black) contrasteert en harmonieert mooi met volledig licht interieur (bv. BT12-41 Passe Partout) gecombineerd met een aantal pittige accenten. Als je dit te donker vindt, neem een donkere grijstint (BT12-30 iron) of een grijs-groen of kaki (BT12-24 copper green).

Indien je toch verschillende kleuren gebruikt: neem toch dezelfde kleur voor spatboord en dakoversteek (verruimend effect). Wit-zwart doet het ook hier erg goed. Zwart voor ramen-deuren met gevel in heel lichte tint of baksteen.

Opgelet! Wit dat je binnen gebruikt mag véél witter zijn dan buiten. Dit komt door de grote hoeveelheid daglicht op een buitengevel. Binnen BT12-41 Passe Partout tegenover buiten BT12-28 Folded Dreams.

Als het buitenschilderwerk in sobere kleuren is, kan je deze combineren met kleurrijke accenten voor tuinmeubels, terrasmeubels, bloempotten, parasols, enz. Accentkleur van 2012: Geel, pittig en zonnig (BT12-Vintage Yellow). Maar ook rood (BT12-04 Contempory Red), petrolblauw (BT12-33 Authentic Blue) en groen (BT12-37 innovative green).

Afwerking is MAT: kalei of matte gevelverf.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet